Franjevački muzej i galerija Gorica Livno domaćini su prvog Međunarodnog trijenala grafike, koje će biti otvoreno u ponedjeljak, 26. lipnja, u 19.30 sati, u prostorijama Galerije.

Kako je za Fenu kazala kustosica Željka Markov, to je prva manifestacija takve vrste u BiH na kojoj će sudjelovati 109 umjetnika iz 33 zemlje, s 216 grafika.

U okviru Međunarodnog trijenala grafike bit će priređena izložba Dževada Hoze jednog od najistaknutijih grafičara u BiH.

Markov je kazala kako je dugoročna vizija Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica Livno stvoriti novi kulturni proizvod koji će obogatiti bosanskohercegovačku umjetničku produkciju i koji će ju još jače povezati s međunarodnim umjetničkim krugovima.

- S obzirom na kvalitetnu grafičku produkciju koja je prisutna u Bosni i Hercegovini, u vremenskom kontinuitetu od unatrag pola stoljeća do današnjih dana, namjera je Franjevačkog muzeja i galerije Gorica da putem manifestacije grafičkog trijenala donese uvid u aktualnu grafičku produkciju ne samo u našoj regiji nego i šire - kazala je Markov.

Dodala je kako je pokretanje vlastiti manifestacije tog karaktera u BiH prirodan slijed za poticaj stvaralaštva među mladim bosanskohercegovačkim grafičarima i za izgradnju nacionalne platforme za promicanje grafičkog medija.

- Vjerujemo da će Međunarodno trijenale grafike Livno, poput sličnih manifestacija u Bosni i Hercegovini, kako što su Bijenala minijature Tuzla, Bijenale suvremene umjetnosti u Konjicu, Međunarodno bijenale radova na papiru u Prijedoru, u globalnom kontekstu biti ujedno i prilika i izazov za nova interkontinentalna umjetnička povezivanja i mjesto uvida u suvremene grafičke tendencije - naglasila je Markov.

Istaknula je kako BiH, s obzirom na broj stanovnika, ima relativno veliki broj osoba koji se aktivno bave nekim vidom umjetničkog izričaja.

- Međunarodni trijenale grafike nastavak je njegovanja i promicanja likovnog izričaja koji je prisutan na ovom području od davnina. Svaka umjetnička manifestacija u jedinstvenom zemljopisnom, kulturološkom i ideološkom prostoru daje posebnu inspiraciju i kreira vlastitu dimenziju u stvaranju novih umjetničkih dijaloga - poručila je viša kustosica Željka Markov.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok