Skupština Hercegbosanske županije je na svojoj šestoj izvanrednoj sjednici održanoj u srijedu u Tomislavgradu izglasala je nepovjerenje Vladi dosadašnjeg predsjednika Draška Dalića, te imenovala novu Vladu kojoj je na čelu Ivan Jozić.

Za izglasavanje nepovjerenja dosadašnjoj Vladi odnosno imenovanju nove  glasovalo je 18 zastupnika dok je pet bilo protiv a jedan suzdržan.

Dosadašnja Vlada nije doživjela potpunu promjenu kadra, nego su samo određena ministarstva dobila nove ministre, čime je za novog ministra pravosuđa i uprave imenovan Jovo Paripović (SNSD) iz Glamoča , Vasilija Broćeta (SNSD) iz Drvara za novu ministricu rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih te Miloš Bauk (SNSD) iz Drvara za novog ministra graditeljstva.

Ostala ministarstava nisu doživjele promjene te je Stipan Šarac (HDZ BiH) ostao ministrom financija, Petar Galić (HDZ BiH) ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa, Darinko Mihaljević (HDZ BiH) ministar MUP-a, Ivica Brešić(HDZ BiH) ministar poljoprivrede , vodoprivrede i šumarstva te Hikmet Hodžić (SDA) ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša.

Izglasavanje nepovjerenja dosadašnjoj Vladi a imenovanje nove prethodila je točka dnevnog reda koja se odnosila na promjenu  zamjenika predsjedatelja Skupštine, iz reda srpskog naroda, gdje je na mjesto Slaviše Mihajlovića (SNS) , koji je pismeno podnio ostavku ,izabran  Drago Puzigaća (SNSD).

Kao razlog podnošenja ostavke Mihajlović je naveo trenutnu političku situaciju koja je obilježena nestabilnom političkom  većinom te kao odgovorna osoba ne želi dalje sudjelovati  sa pozicije zamjenika predsjednika Skupštine HBŽ u političkim prilikama koje nose političku i svaku drugu neizvjesnost za cijelu županiju.

O izglasavanju nepovjerenja predsjedniku Vlade Drašku Daliću (HDZ BiH) započeo je predsjednik kluba HDZ-a BiHu Skupštini HBŽ Branko Krišto koji je u kratkom obraćanju zastupnicima prenio kako HDZ BiH nije zadovoljan radompredsjednika Vlade i kako zbog  traže njegovu smjenu.

Nediljko Rimac, zastupnik HDZ-a 1990, dao je podršku Daliću te je današnju sjednicu nazvao švedskim stolom, trgovačkim centrom i licemjerstvo aludirajući na ponude zastupnicima za glasanje nepovjerenja dok je Josip Perića (HNL) u svom obraćanju zatražio izvješće od premijera kao i od svakog ministra o njihovom dosadašnjem radu.

„Parlamentarna većina ima pravo mijenjati ako nešto nije u redu a ja kao zastupnik trebam znati razloge zašto se nešto mijenja, događa te se slažem sa zastupnikom Stipom Barunom da se ovdje poslovnik krši kontinuirano,standardno i svakodnevno dok tužiteljstva , policije i pravne države na ovom prostoru nema “, kazao je Perić.

Stipe Barun (HDZ BiH) je prethodno pri izglasavanju dnevnog reda  ukazao na niz nepravilnosti i kršenju poslovnika Skupštine te je iskazao mišljenje da se ovdje ne žele slušati istinski i pravi argumenti dok s druge strane, kako je prenio zastupnicima,  oni koji podliježu strožim sankcijama ostaju zaštićeni u okrilju stranke. 

Također je poimence prozvao svakog ministra i predsjednika Skupštine iz reda svoje stranke te predstavio njihov rad odnosno , kako ističe , nerad.

Ivan Milić (Pravaško seljački savez - HSP BiH-HSS Stjepana Radića) je iznenađen održavanjem sjednice jer , po njemu , vladajućim su sada bitnije ljetne manifestacije i druga okupljanja nego život u županiji spominjući time njihov način imenovanja uprava i nadzornih odbora kroz županijske institucije.

Draško Dalić (HDZ BiH) , predsjednik Vlade HB županije, u svom obraćanju zastupnicima je ponovio svoj stav, koji je posljednjih dana iznio u medijima, da je HDZ BiH u ovojžupaniji postao obiteljska stranka i to obitelji Krišto.

Dalić je dodao kako smatra da je HDZ BiH i dalje najjača stranka u Hrvata, ali da HDZ-u u Hercegbosanskoj županiji je potrebna totalna rekonstrukcija i da se vođenje stranke treba vratiti u okvir institucija.

Dalić je također iznio niz tvrdnji o kupovini glasova pojedinih zastupnika i to obećanjima o radnim mjestima u javnim poduzećima i županijskim institucijama, njima ili članovima njihovih obitelji.

Daljnji tijek rasprave je prekinuo predsjednik Skupštine čime se išlo na glasovanje i iskazivanja nepovjerenja dosadašnjoj vladi.

Po poslovničkoj proceduri predložen je i potvrđen novi mandatar Ivan Jozić iz Livna koji je u svom govoru naveo neke prioritete za koje će se zalagati u nešto manje od pola mandata koliko ima do općih izbora.

Među te prioritete je stavio reformu školstva i izjednačavanje uvjeta rada i obrazovanja za sve osnovnoškolce, poboljšavanja strukture osiguranih osoba u zdravstvu, ulaganja u sekundarnu i tercijalnu zdravstvenu zaštitu, otvaranja novih zdravstvenihodjela, donošenja pozitivnih zakonskih propisa, suradnja sa udrugama iz Domovinskog rata, početak dijaloga i konstantna suradnja s gospodarstvenicima u HBŽ ...

„Vlada će i dalje nastaviti uredni ispunjavati svoje obaveze prema socijalno najugroženijim kategorijama stanovništva a do kraja godine , izići ćemo sa konkretnim programom mjera usuglašenim sa socijalnim partnerima, sindikatima i gospodarstvenicima“, istaknuo je Jozić.

Ista tako istaknuo je stavljanje u pogon nejmodernijeg labaratorija u skolpu Zavoda za hranu i veterinarstvo HBŽ koji će biti certificiran po najvišim EU standardima te je posebno naglasio nastavak uvođenja reda u šumsko gospodarsko društvo.

Završetkom tog burnog dijela sjednice , novi predsjednik Vlade i njegovi ministri dali su prisegu pred zastupnicima. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok