“Ženska ljudska prava - Što je to?” naziv je projekta kojega Udruga žena “Li-Woman” Livno realizira na području tri općine u HB županiji - Livnu, Glamoču i Tomislavgradu.

Piše: Željka Mihaljević | Večernji list BiH

Projekt financijski podrža Ekumenska inicijativa žena iz Omiša. Cilj je unaprijediti položaj žena u društvu te povećati svijest o nedopustivosti strukturalnog i rodno zasnovanog nasilja. U proteklih šest mjeseci livanjska Udruga žena kroz projekt je nastojala podići svijest o neravnopravnosti žena i pripremiti ciljnu skupinu za stvaranje ravnopravnih partnerskih veza, ali i aktivnih građanki, zagovarača i pokretača akcija za unaprjeđenje položaja žena, kazala nam je izvršna ravnateljica “Li-Woman” Jasminka Borković te dodala:

Ciljna skupina

- Obuhvatili smo djevojke, djevojčice, naravno i momke i dječake u dobi od 15 do 19 godina jer smo smatrali da je to ciljna skupina kojom se baš vezano za ovu temu malo organizacija bavi.” Strukturalnom i rodno zasnovanom nasilju posvećena je posebna pozornost. Uz angažman mostarskog Teatra mladih interaktivnom predstavom ukazano je na taj društveni problem. Prikazano nasilje nad ženama, na središnjem gradskom trgu, pobudilo je pozornost građana, a jedan policajac je izlazeći iz obližnje trgovine, zamalo intervenirao, no, nakon nekoliko koraka shvatio je da je riječ o predstavi te se zaustavio i nastavio promatrati igrokaz. Zanimali su nas dojmovi gledatelja. Tako nam je jedan mlađi muškarac kazao kako se, na žalost, ovakve situacije vrlo često viđaju, događaju u našem okruženju. “Mislim da je to društveni, a ne samo obiteljski problem te da svako nasilje, u bilo kojem obliku, a posebno ovo fizičko treba prijaviti.” Nekoliko koraka dalje nailazimo na vidno uzbuđenu djevojku: “Zaista mi je bilo nelagodno. Čak sam razgovarala s kolegicom o tome, stvarno nam je bilo u jednom trenutku grozno. Čak smo se i naježile na nekoliko krikova ove djevojčice, premda znamo da je u pitanju samo gluma, ipak smo osjećale potrebu da pomognemo, ali nemoguće, samo smo stajale i gledale.”

Buđenje svijesti

Umjetničkog rukovoditelja Teatra mladih Seada Đulića pitamo kako ih prima publika, ima li reakcija? “Rekao bih kako se ipak svijest budi, stvari se mijenjaju. Imali smo u Tuzli intervenciju policajca, reagirao je odmah čuvši krikove i zapomaganje, onako po savjesti, profesionalno kao što to policajac treba činiti. Kako mi svaki put nakon ovako izvedene predstave, one koji žele, koji ostanu, uključimo u razgovor, raduje me da sve više muškaraca govori, što je dobro.”
U nastavku projekta ciljnim skupinama će se omogućiti druženje s poznatim bh. ženama, borkinjama za ženska prava, kako bi im se približila problematika i ukazalo na moguća rješenja, najavila je nositeljica projekta, izvršna ravnateljica Udruge žena “Li-Woman” Jasminka Borković.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok