Povrat novca je pokušaj da se Hrvatskoj ženi Livno konačno osvjetla obraz nakon nevjerojatnog skandala u koji je upetljana bivša predsjednica udruge i HDZ-ova zastupnica Tihana Krželj, ujedno i nevjesta Borjane Krišto kao i livanjski župnik fra Vinko Sičaja.

Udruga Hrvatska žena Livno, točnije nova predsjednica ove udruge Ilijana Dronjić, uskoro će vratiti 100 tisuća KM Ministarstvu civilnih poslova BiH kojih su dobili za projekt ‘Sanacija i rekonstrukcija radi očuvanja kulturne baštine’.

Piše: Dnevni list

Povrat novca je pokušaj da se Hrvatskoj ženi Livno konačno osvjetla obraz nakon nevjerojatnog skandala u koji je upetljana bivša predsjednica udruge i HDZ-ova zastupnica Tihana Krželj, ujedno i nevjesta Borjane Krišto, kao i livanjski župnik fra Vinko Sičaja.

Kako Dnevni list doznaje od glasnogovornice Ministarstva civilnih poslova BiH (MCP BiH) Zorice Rulj, od ove Udruge prema Ministarstvu je poslan akt da se novac želi vratiti.

Završena afera ‘Livanjska žena’?

– Nakon tog akta mi smo poslali instrukcije kako da se novac vrati i još uvijek nismo dobili uplatnicu, ali s obzirom na navedeni akt, istu očekujemo uskoro. Novac će biti uplaćen na račun institucija, kao što i nalaže potrebna procedura, potvrdila je Rulj za Dnevni list.

Povratom novca završiti će se afera koja je dobro potresla HBŽ kada je Dnevni list otkrio da su znatna sredstva Vijeća ministara BiH u području projekata kulture isplaćena udruzi ‘Hrvatska žena’, a na koje je aplicirala Tihana Krželj, tadašnja predsjednica Udruge i zastupnica HDZ-a BiH u Skupštini HBŽ, ali i nevjesta zamjenice predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenice predsjednika HDZ-a BiH, Borjane Krišto.

Međutim, temeljitim istraživanjem cijele afere otkrilo se da je novac spomenute udruge bio namijenjen za djelomičnu rekonstrukciju livanjske crkve, kako je već prije bilo dogovoreno s livanjskim župnikom fra Vinkom Sičaja.

Da podsjetimo, sumnju je pobudio visok iznos novca dodijeljen relativno nepoznatoj udruzi iz državnog proračuna, dok su ostalim nevladinim, neprofitnim organizacijama od kojih su mnoge poznate po svojoj angažiranosti, dodijeljena simbolična sredstva. Istraživanjem se otkrilo da je Udruga Hrvatska žena Livno sa Župom Svih svetih Livno, odnosno, župnikom fra Vinkom Sičaja, dogovorila da se prema navedenom ministarstvu aplicira projektom rekonstrukcije župne crkve jer je ista, u istom javnom pozivu, već aplicirala jednim projektom i to obnovom crkve na Guberu, te na još jednu aplikaciju nisu imali zakonsko pravo.

Hrvatska žena Livno dobila je novac, kako je i dogovoreno sa fra Sičajom, a politička stranka u kojoj aktivno djeluje i zastupa ju u Skupštini HBŽ-a tadašnja predsjednica Krželj, dobila bi ‘oltarsku veliku zahvalnost i potporu’, tj. potrebnu promociju među vjerničkim-biračkim pukom.

No, nakon što se skandal otkrio, u javnost je istupio i sam župnik Sičaja, javno se odreknuvši novca i, uz zahvalu, spomenuvši kako bi “svi trebali slijediti primjer UG Hrvatska žena Livno”.

‘Žena’ na provjeri, fra Sičaja šuti

Kako Dnevni list doznaje, u tijeku je provjera poslovanja UG Hrvatska žena Livno.

Inače, vijest da je udruga građana, čija je predsjednica rodbinski vrlo bliska zamjenici predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH i zamjenici predsjednika HDZ-a BiH, Borjani Krišto, dobila od države 100.000 KM odjeknula je u BiH, ne samo u livanjskom kraju iz kojeg se od 1990. godine iselilo više od 12.000 ljudi, a posljednjih tri godine tendencija odlaska za zaposlenjem i boljim životom u razvijene zemlje se drastično povećava, čak oko 60 obitelji mjesečno.

No, nezadovoljstvo u Livnu doveo je do usijanja i nedavni incident, kada je mladi student Frano Krišto s nekoliko kamenja pokušao pogoditi zastupnicu Krišto ispred njene obiteljske kuće. Za ovaj čin se ispričao te istaknuo kako je “za to imao najmanje 100 tisuća razloga” te da je “bio frustriran depresivnim i katastrofalnim stanjem u Livnu”.

No, njegova prezimenjakinja i najutjecajnija žena u Livnu ga je tužila te će tako ovaj slučaj uskoro imati i sudski epilog. S druge strane, Frano Krišto nastavlja s javnim istupima otvoreno kritizirajući aktualnu HDZ-ovu političku vlast u Livnu, a ponajviše obitelj Krišto.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok