Foto: Tomislavcity

U okviru duhovno-kulturne manifestacije "Dani svetoga Nikole Tavelića" danas je središnji dio posvećen braniteljima, posebno 25. godišnjici osnutka Brigade kralja Tomislava.

Program je počeo svetom misom za poginule hrvatske branitelje u duvanjskoj spomen-bazilici. Misno slavlje predvodio je gvardijan duvanjskog samostana fra Sretan Ćurčić uz koncelebraciju više svećenika. Pored obitelji poginulih i umrlih hrvatskih branitelja, pripadnika brigade i njihovih obitelji, misnom slavlju nazočili su i predstavnici hrvatskih povijesnih postrojbi. Piše Tomislavcity.

U svojoj propovijedi, fra Sretan se posebno osvrnuo na hrvatske povijesne postrojbe, te na primjeru zajedništva povijesnih postrojbi pokušao pronaći i istaknuti i potrebu zajedništvu u hrvatskom narodu. Bilo je lijepo vidjeti da su ove godine predstavnici civilne vlasti prve redove prepustili pripadnicima povijesnih postrojbi te obiteljima poginulih i ostalom vjerničkom puku.

Nakon svete mise krenuo je mimohod glavnom gradskom ulicom do spomenika u središtu grada, gdje su položeni vijenci i upaljene svijeće za sve poginule branitelje. Vijence su položili predstavnici civilne i vojne vlasti, predstavnici različitih udruga, te predstavnici povijesnih postrojbi.

Nakon toga povorka se premjestila pred zgradu općine gdje su predstavnici povijesnih postrojbi podnijeli prijavak načelniku općine Tomislavgrad, gosp. Ivanu Vukadinu. Bilo je lijepo vidjeti kako predstavnici različitih hrvatskih povijesnih postrojbi daju prijavak načelniku općine.

Poštovani čitatelju, ovdje ću nakratko prekinuti niz nabrajanja današnjih događaja i napisati svoj stav. Ako se ne slažeš ili ako sam te svojim stavom uvrijedio, unaprijed se ispričavam! Dakle, iz turističke ili promidžbene perspektive, postrojavanje povijesnih postrojbi i predstava oko prijavka je vrlo zanimljiva i prihvatljiva. Moglo bi se reći, čak i poželjna. Ali u situaciji kada slavite 25 godina od osnutka ratne brigade, brigade u čijem sastavu je bilo preko 3.300 pripadnika, duvanjskih muškaraca i žena, u trenutku gdje nazoče ratni zapovjednici: počev od generala Stanka Sopte i Željka Glasnovića pa niže, pa do sadašnjeg zapovjednika Vojske BiH, general pukovnika Ante Jeleča, koji je svojim dolaskom učinio veliku čast pripadnicima brigade a niti jednom nije spomenut niti protokolarno, čini nam se potpuno promašenim. Ovim je, prema riječima mnogih s kojima sam kontaktirao, brigada ponižena ili bolje reći zloupotrijebljena. Nazočnost povijesnih postrojbi trebalo je biti u čast obilježavanja 25. obljetnice brigade, a ispalo je da je obljetnica brigade organizirana radi turističke promižbe politike, da budem blag u izričaju. Slična situacija ponovila se i prilikom svečane akademije u hotelu Tomislav. Osnovno pravilo je da na svim manifestacijama, na kojima se predstavljaju ratne postrojbe ili ratni događaji, u prvom redu sjede ratni zapovjednici. Isto pravilo je i kod predstavljanja ili posebnog pozdravljanja gostiju. U ovom slučaju, predstavnici civilne vlasti, prije svojih kolega iz civilne vlasti, ističu i predstavljaju ratne zapovjednike odnosno trenutne najviše vojne zapovjednike. Ne znamo zbog čega je sve to izostalo, odnosno napravljeno tako trampavo i zašto su prva mjesta tako ljepljiva i privlačna.

I da, na kraju, malo i onima kojih nema, koji u ovoj službenoj priči nisu bitni, koji danas nisu mogli dobiti slobodan dan kod svojih poslodavaca da bi nazočili proslavi svoje brigade, o onima koji od svoga sudioništva u brigadi i ratu osjećaju samo knedlu u grlu, onima koji i na današnji dan svoj kruh zarađuju izvan domovine i zemlje za koju su se borili i bili spremni i život dati, kao i o onima koji se i ovih dana teškom mukom odlučuju otisnuti u bijeli svijet. Oni su ostali nijemi promatrači s nemušno postavljenih fotografija na mnogobrojnim panelima velike dvorane hotela Tomislav. Ali opet, ako ćemo za pravo, sve da su i nazočili, čini mi se da se ne bi snašli u svemu ovome sjaju i raskoši ušminkanih odora i ceremonijalnih nastupa. Oni su naučili da su krv, znoj i suze jedini ispravan put, put koji je najteži ali i jedini koji znaju i žele živjeti. Oni danas svoje obljetnice traže i nalaze negdje drugdje!

No, da se vratim na tijek današnjih događaja. Poslije prijavka voditelja povijesnih hrvatskih postrojbi, mimohod je nastavljen kroz glavnu gradsku ulicu do Osnovne škole Ivana Mažuranića i nazad do hotela Tomislav.

U hotelu Tomislav održana je svečana akademija u povodu 25. obljetnice osnutka Brigade kralja Tomislava. O političkoj situaciji toga vremena govorio je tadašnji predsjednik HVO-a Tomislavgrad, gosp. Mijo Tokić, a o počecima vojnog organiziranja gosp. Ivan Markić. Kratki pozdrav uputio je i legendarni zapovjednik brigade general Željko Glasnović, a o ratnom putu Brigade kralja Tomislava i 79. domobranske pukovnije govorio je gosp. Boško Papić.

U poslijepodnevnim satima predviđena je i nogometna utakmica između veterana Brigade kralja Tomislava i veterana 4. gardijske brigade HV-a.

Svim Duvnjacima, Kuprešacima, Posušjanima, Jajčanima i svima drugima koji su bili pripadnici Brigde kralja Tomislava, a tavkih je bilo više od 5.000, čestitamo 25. obljetnicu! Pogledajte fotogaleriju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok