Skupština Hercegbosanske županije (HBŽ), na svojoj redovitoj sjednici održanoj u Tomislavgradu, usvojila je odluku o raspodjeli financijskih sredstava političkim strankama iz županijskog proračuna za 2017. godinu.

Po riječima predsjednika Administrativno-pravnog povjerenstva Stipe Pelivana (HDZ BiH), ukupno je raspodijeljeno 200.000 maraka i to temeljem broja mandata u Skupštini HBŽ-a.

Tom odlukom HDZ-u BiH pripalo je 88.000 maraka, SNSD-u 24.000 maraka, HDZ-u 1990, Hrvatskoj nezavisnoj listi, Narodnoj stranci Radom za boljitak i SDA po 16.000 maraka, SDP-u BiH, HSS Stjepana Radića i HSP-u BiH po 8.000 maraka.

U HDZ-a 1990 smatraju kako su usvajanjem te odluke prekršene odredbe Izbornog zakona BiH i Zakona o financiranju političkih stranaka, te su najavili podizanje tužbi.

Naime, dva zastupnika HDZ-a 1990 na početku mandata prešla su u redove HDZ-a BiH te su sredstva na račun ta dva mandata današnjom odlukom dodijeljena HDZ-u BiH, a ne HDZ-u 1990.

Skupština HBŽ-a danas je razmatrala Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o porezima Hercegbosanske županije (HBŽ) te je usvojen zaključak prema kojem predloženi Nacrt predstavlja dobru osnovu za izradu Prijedloga zakona.

Predloženim izmjenama i dopunama se, među ostalim, predviđa smanjenje poreza na stol u kasinu sa sadašnjih 10 000 na 4000 maraka, kao i smanjenje poreza na automate za igre na sreću s 1500 na 900 maraka.

Zastupnici su razmatrali i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima HBŽ-a.

''Primjenom ovog zakona u proteklih jedanaest godina došlo se do toga da su neke odredbe zastarjele, posebice kada se radi o izračunavanju komunalne naknade. Općinska vijeća bila su preopterećena donošenjem previše akata koja su regulirala tu oblast. Općinama se nije dala drukčija mogućnost reguliranja te oblasti, iako se u Ustavu govori o nadležnosti općina kada su u pitanju komunalne djelatnosti'', kazao je predlagač, županijski ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hikmet Hodžić.

Na današnjoj sjednici usvojen je i Program rada Skupštine HBŽ-a te je razmatrana informacija Ministarstva financija HBŽ-a o načinu financiranja Županije u vrijeme dok se razmatralo pokrenuto pitanje vitalnog nacionalnog interesa prilikom glasovanja o županijskom proračunu za 2017. godinu. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija