Premda vrijeme nije bilo naklonjeno organizatorima, a ni natjecateljima, viteško nadmetanje kosaca na Kupreškoj visoravni, na livadama Strljanice, ipak je privedeno kraju.

Nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom samo je za jedan sat pomjerilo natjecanje seniora, dok je juniore (kosce do 21 godine starosti) kiša ‘uhvatila’ pri kraju natjecanja. Piše Večernji.ba.

Kako stoljećima njegovana tradicija košnje trave ručno izrađenom kosom ne bi nestala sa starijim generacijama, prošle godine je osnovano i Društvo “KupreškiKosci”.

Zahvaljujući njima na prošlogodišnjoj manifestaciji - Danima kosidbe počeli su se natjecati juniori, a od ove godine tradicijska poljoprivredna, sportska i kulturna manifestacija obogaćena je još jednim sadržajem, međunarodnim ekipno-štafetnim natjecanjem kosaca. U njemu su sudjelovali kosci iz Slovenije, Republike Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine.

Svaku ekipu činila su po tri kosca koji su se smjenjivali na istoj parceli, što je bilo prilično atraktivno za posjetitelje. Prvo mjesto u ekipnom natjecanju osvojila je ekipa Kupresa, drugo su uzeli Slovenci, a treće ekipa iz Srbije.

U sklopu Strljanice, održana je i stočarska izložba gdje su svoja grla goveda i ovaca izložili farmeri iz Kupresa, Šujice i Tomislavgrada. Izložbu je uz potporu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije organizirala općina Kupres.

Tročlano povjerenstvo obišlo je i pregledalo sva izložena grla, te iz nagradnog fonda od 5400 konvertibilnih maraka nagradilo najbolje u kategorijama: ovca pramenka - domaći uzgoj, ovca pramenka - travnički uzgoj, muzne krave i junice simentalke i montafonke.

Inače ovaj slojeviti kulturni projekt “Dani kosidbe Kupres 2017.” partnerski organiziraju Općina Kupres i Javna ustanova za kulturu “Hrvatski dom” Kupres u suradnji s CIOFF sekcijom za BiH i domaćim kulturnim društvima i udrugama u Kupresu.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija