Zastupnica Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Maja Gasal-Vražalica upitala je dodjeljuje li Vijeća ministara sredstva po principu tko ima više rangiranu osobu na vlasti.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH jučer je, među ostalim, raspravljao i o stotinu tisuća maraka za koje je aplicirala te najviša sredstva i dobila udruga usko vezana s najbližom rodbinom zamjenice istog Zastupničkog doma Borjane Krišto, a što je razotkrio Dnevni list.

Zastupnica Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Maja Gasal-Vražalica upitala je 'dodjeljuje li Vijeća ministara sredstva po principu tko ima više rangiranu osobu na vlasti, te kako je moguće da je projekt Udruge Hrvatska žena Livno financiran iz grantova Vijeća ministara BiH 100.000 maraka, a drugi značajniji projekti nisu'.

Osmanović: Odlučilo je Vijeće ministara!

Odgovor joj je pokušao dati ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović koji je kazao da je Udruga Hrvatska žena Livno, kojoj je na čelu donedavno bila Borjanina nevjesta Tihana Krželj, aplicirala za dodjelu sredstava, a da je konačnu odluku donijelo Vijeće ministara BiH. Osmanović je objasnio da su u travnju iz Livna dobili obavijest o odustajanju od projekta, te da je ta ista vratila novac Ministarstvu civilnih poslova BiH o čemu postoje i dokazi, odnosno uplatnica. Piše Dnevni list.

Gasal-Vražalica tražila je da se Ministarstvo i pismeno očituje o vrednovanju prijava, budući da odgovorom nije bila zadovoljna, jer nije konkretno odgovoreno kojim je kriterijima odlučeno da se upravo toj udruzi donira toliki iznos sredstava.

Podsjetimo, nakon što je Dnevni list otkrio da je upravo udruga Borjanine nevjeste dobila najviše sredstava, župnik Župe Livno se pohvalio da su ta sredstva namijenjena njima. Ubrzo, pritisnut nezadovoljstvom vjernika, sredstava se i javno odrekao. Tihana Krželj, osim što je Borjanina nevjesta, i dojučerašnja predsjednica udruge koja je od Krišto dobivala sredstva i dok je ista bila predsjednica Federacije, ujedno je i zastupnica Skupštine HBŽ-a.

Nekom puno, nekom malo, nekom nimalo

Podsjetimo, Vijeće ministara prošle je godine izdvojilo 1.208.000 maraka za projekte institucija kulture u BiH, a glavnina „hrvatskih“ sredstava otišla je čudnim kriterijima. Hrvatskoj ženi Livno odobreno je 100 tisuća maraka, a uz Hrvatsku ženu Livno, 100 tisuća maraka dobila je jedino Udruga Mir International Mostar za Groblje mira na Bilima povrh Mostara, koju je utemeljio Odjel za Drugi svjetski i Domovinski rat pri Hrvatskom Narodnom Saboru (HNS).

Svi ostali su dobili manje novca o kojem odlučuju hrvatski predstavnici u Vijeću ministara.  Primjerice, samostan u Kraljevoj Sutjesci za restauraciju arhiva dobio je 1000 maraka, čega se gvardijan odrekao, baš kao i Središnjica Napretka, koja se također novca odrekla. Zbog svega navedenog, ali i informacija da ovo nisu jedina sredstva koja je rodbinskim linijama dobivala Udruga, među građanima vlada veliko nezadovoljstvo.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok