Obilježavanje Dana općine Tomislavgrad u sklopu manifestacije “Dani sv. Nikole Tavelića” započeo je u petak, 7. srpnja 2017. godine polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred spomen-obilježjem poginulim hrvatskim braniteljima u Tomislavgradu.

Nakon polaganja vijenaca  održana je svečana sjednica Općinskoga vijeća u zgradi Skupštine Hercegbosanske županije.

Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Tomislavgrad nazočili su predsjednik Federacije BiH, Marinko Čavara, generalna konzulica RH u Mostaru, Jadranka Modrić, predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije, Robert Bagarić, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić s ministrima u Vladi Ivicom Brešićem, Stipanom Šarcem, Darinkom Mihaljevićem i Petrom Galićem, gradonačelnici i predstavnici Kupresa, Posušja, Širokog Brijega, Gruda, Ljubuškog, Jajca Šibenika, Solina, Knina i Pleternice, te predstavnici kulturnih i vjerskih institucija, direktori javnih poduzeća i ustanova, te drugi uzvanici.

Na početku svečane sjednice nazočne je pozdravio i Dan općine čestitao predsjednik Općinskog vijeća, Luka Krstanović koji je istaknuo neke od projekata općine Tomislavgrad, kao što su izrada općinskoga urbanističkog plana općine, završetak izgradnje komunalne infrastrukture, izgradnja projekata koji se temelje na obnovljivim izvorima energije. Dodao je, između ostaloga, da je ovogodišnji općinski proračun ambiciozan i da će njegovim ostvarenjem kao i donošenjem kvalitetnih odluka nastaviti raditi na dobrobit građana, te na promociji kulturne i povijesne baštine.

U svom obraćanju načelnik Općine, Ivan Vukadin spomenuo je najznačajnije projekte odrađene u općini u protekloj godini, kao i projekte koji su u tijeku. Osvrnuo se i na problem iseljavanja s ovih prostora, kazavši kako općina čini, a i dalje će činiti sve što je u njezinoj moći da se osigura ostanak na ovim prostorima.

„Dragi moji Duvnjaci i Duvanjke, na Dan općine bismo mogli nabrajati, hvaliti se ili jadikovati, kako ništa ne valja, ali ja bih ne samo nama, nego čitavom hrvatskom narodu u BiH, preporučio da se konačno odreknemo sitnih svađa i prepirki, da konačno počnemo izgrađivati ono što smo dobili od naših predaka, a to je jako puno“ – kazao je načelnik Vukadin.

U ime svih gostiju nazočnima se obratio i Marinko Čavara, predsjednik F BiH. Kazao je kako je dolaskom u Tomislavgrad primjetno kako se gradi te kako sve ovisi o građanima ove općine.

U drugom dijelu sjednice uslijedila je dodjela općinskih javnih priznanja –  Medaljona općine – koji su ove godine dodijeljeni Gabrijeli i Josipu Mioču roditeljima malene Božane, za plemenito djelo darivanja života, koje ih je uzdiglo do nebeskih visina ljubavi, dobrote i roditeljske žrtve.

Medaljon općine dodijeljen je  Športskom društvu „Šujica šport“ za dugogodišnju organizaciju i održavanje manifestacije Šujički polumaraton, koja svojim značajem prerasta granice Bosne i Hercegovine  doprinoseći  društvenoj i turističkoj promidžbi Šujice i Općine Tomislavgrad, Zdravku Mamiću, športskom djelatniku i poduzetniku za iznimna postignuća za Općinu Tomislavgrad na području športa,  kroz razvoj i promociju Hrvatskog nogometnog kluba Tomislav, s prepoznatljivom i kvalitetnom nogometnom školom.

Roman Ozimec, glavni urednik znanstveno-stručne monografije Prirodnoslovno-povijesna baština Općine Tomislavgrad koja objedinjuje multidisciplinirani znanstveni rad kroz pregled spoznaja o prirodoslovnim i društvenim vrijednostima područja Tomislavgrada i Duvanjskog polja, proglašen je počasnim  građaninom općine Tomislavgrad.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok