Sinoć je na ljetnoj pozornici u prepunom gradskom parku kod zgrade Narodnog sveučilišta svečano otvoreno šesto po redu Livanjsko kulturno ljeto.

Svečanost je započela nastupom četrnaestogodišnje članice Vokalne skupine Dinara, Glorije Klišanin koja je, uz pratnju Ladislava Džaje, otpjevala pjesmu Da sam ja netko.

Svečanost otvorenja Livanjskog kulturnog ljeta bila je ujedno i prigoda proslaviti nedavno dobiveni status grada. Pokrovitelj manifestacije gradonačelnik Luka Čelan zaželio je dobrodošlicu svima na tradicionalnu manifestaciju Ljeta kazavši da kulturu treba njegovati, produbljivati, baštiniti i da smo to dužni činiti zbog naše povijesti koja je bogata i koja nas svrstava među sredine gdje je kultura važan segment.

„Vaša reakcija, poštovani sugrađani, najveća je potvrda vrijednosti ove manifestacije. Hvala vam na svakoj upućenoj riječi podrške i stoga još jednom ponavljam želju da svaki građanin našeg grada ovu manifestaciju doživljava svojom. Da svatko od nas može kazati da imamo svoje kulturno ljeto i pozvati svoje prijatelje, poznanike iz drugih krajeva da dođu u Livno i budu naši gosti. Tek tada će ovi kulturni događaji imati potpuni smisao“, kazao je gradonačlenik Čelan i dodao: „Današnji događaj za sve nas Livnjake važan je i zbog još nečega. Poznato vam je da je naše Livno nedavno i službeno, u zakonskim okvirima, proglašeno Gradom. Značajno je to za sve nas koji dijelimo svakodnevnicu. Statusom Grada, Livno kao administrativno, gospodarsko i kulturno središte naše županije, jača svoj društveni politički i gospodarski život. Stoga moramo biti odgovorni spram dobivenog statusa. Doprinesimo, svatko sa svoje strane, da naš grad i u budućnosti bude prepoznatljiv, poznat, cijenjen i priznat“, istaknuo je u svom obraćanju gradonačelnik Čelan.

Uz zahvalnost svim sudionicima na otvorenju i uz riječi dobrodošlice svima koji će nastupiti u događajima Ljeta do 6. kolovoza gradonačelnik je svima čestitao dobiveni status Grada i  Livanjsko kulturno ljeto 2017. godine proglasio otvorenim.

U  uvodnom dijelu otvorenja  nastupila je  gradska limena glazba i harmonikaški orkestra HKUD Dinara pod ravnanjem Mladena Jelovića. Pjesmom Zemlja dide mog publiku je pozdravila Vokalna skupina Dinara uz vokalnu izvedbu Vesne Ivković a pod ravnanjem Matee Trboglav. Publika je imala prigodu pogledati i prezentaciju grada Livna popraćenu pjesmom umjetnika Milana Mihaljevića. Nakon čina svečanog otvorenja uslijedio je koncert splitskog kantautora Petra Graše s kojim je publika, unatoč hladnom vremenu, otpjevala sve pjesme do kraja koncerta. Program Ljeta nastavlja se u utorak 18. srpnja u atriju Franjevačkog muzeja i galerije Gorica poetsko-književnom večeri Jakše Fiamenga. Početak je 20 sati i 30 minuta.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok