U nedjelju, 23.srpnja u 18 sati u sali hotela Park, svečano će biti otvorena izložba radova slikarske kolonije Zabrišće, povodom petogodišnjice postojanja  kolonije.

Izložbi će, uz pučanstvo,  nazočiti autori, slikari z Livna i Splita.

MISIJA I VIZIJA KOLONIJE ZABRIŠĆE

Ako hrana hrani tijelo, umjetnost hrani dušu…

MISIJA

Zadatak svake slikarske kolonije, pa i ove  naše, je u prvom redu druženje umjetnika, odmak od svakodnevice , izmjena iskustava, probir novih tehnika, stilova, konačno stvaranje radova kojima se vrednuje uspjeh kolonije.

VIZIJA

Kako se kolonija održava isključivo marom i zalaganjem pojedinaca, bez prostora u kojima bi boravili umjetnici i stvarali djela, želja osnivača i učesnika kolonije je da se izbore za prostor u kome bi povremeno boravili i održavali druženja. U tu svrhu su poduzeti koraci da se na mjestu stare i razrušene škole u Zabrišću izgradi društveni dom u vlasništvu Zabrišćana. Isti bi dom bio podignut donacijama i akcijama stanovnika Zabrišća , u kojem bi se svakodnevno družili stanovnici sela, a povremeno umjetnici tijekom kolonije.

Dakako, za ovakvu zamašnu akciju, uz pripomoć donatora , bit će biti nužna potpora gradskih vlasti, nadamo se razumijevanju!.

UZ PETU GODIŠNJICU SLIKARSKE  KOLONIJE ZABRIŠĆE 

Kako je nastala kolonija Zabrišće

…Slikarska kolonija Zabrišće  nastala je spontano, tijekom druženja sa prijateljima na mom imanju u Zabrišću, 2012 godine. Vidjevši ljepote krajolika, preljeve boja oko rijeke Sturbe, čarobne vrbike, konje sa lepršavom grivom, nizove  njiva i livada , kao na Van Gogh- ovim slikama,  nestvarne pejzaže oko šumaraka, kristalno čisto nebo uz simfonija mirisa cvijeća i cvrkuta ptica…. nekolicina mojih prijatelja, inače slikara po vokaciji, spontano su primijetili  da  bi Zabrišće bilo idealno mjesto za druženje slikara.

Rečeno - učinjeno.

Iste godine pozvao sam članove livanjske grupe , grupu etabliranih livanjskih umjetnika koji su podrijetlom iz Livna i godinama izlažu skupno ili zasebno ( Vlašić, Pivčić, Sučić, Latifić, Semren, Zoraja, Ivanković , Anić, Tičinović, Brkić, , …) , na druženje u Zabrišću što su odmah svi prihvatili. Članovi te grupe   slijede neprekinuti niz slikarske tradicije kojoj su rodonačelnici najbolji pejzažist svih vremena sa ovih prostora, slikar Gabrijel Jurkić, (kojeg sam imao privilegiju i osobno upoznati!) i niz drugih eminentnih livanjskih umjetnika  koji su stvarali (i stvaraju) diljem svijeta  ( Marjanović, Kravarušić,  Šiško, Brdar, Propadalo…) .

U Splitu gdje živim, pozvao sam redom moje prijatelje umjetnike, uvjetno rečeno, splitska grupa koji žive i stvaraju u Splitu ( Mihanović, Jakelić, Piragić, pok. Mandarić, Brešan, Letica, Đaja  …) … i tako nastade prva po redu slikarska kolonija u Zabrišću….

Od tada pa  do danas kolonija se , uz stalne članove, postupno povećava novim članovima (Butir, Pavlović, Unković, Čikotić, Rosić, Mihaljević,  …) uz napomenu da se doista radi o jedinstvenoj koloniji: rame uz rame sa svjetski poznatim umjetnicima  rade i stvaraju slikari-amateri  ( u koje ubrajam i sebe!) a koji na ovakav način dobivaju poduku i poticaj za učenje i napredovanje u slikarskim tehnikama…

Neovisno od svega, druženje umjetnika i pozvanih gostiju uz pjesmu i svirku, ima i novu dimenziju stvaranja prijateljstava i pridobivanja novih članova kolonije.

Što se tiče slikarskih stilova izložba kolekcije radova nastalih tijekom pet godina postojanja kolonije pokazuje raskoš slikarskog umijeća i disperziju pravaca u likovnoj umjetnosti autora : od hiperrealizma do apstrakcije, počev  od kanona klasične talijanske umjetnosti ,  crno-bijelo,  sfumato..., potom inačice impresionizma, poentilizma, pop art…prema onoj varietas delectat, a na posjetiteljima je da ocijene dosege izložbe.

UČESNICI KOLONIJE  TIJEKOM PET GODINA KOLONIJE (abecednim redom)

Vrijedno je napomenuti da kolonija ima cilj zbližavanja ljudi, ono što je prijeko potrebno na ovim prostorima: pripadnici svih narodnosti ravnopravni su učesnici Kolonije.

SPLITSKA GRUPA

Brešan Igor
Butir Slobodan
Jakelić Petar
Đaja Nikola
Letica Petar
pok. Mandarić Ante
Mihanović Zvonimir
Pašalić Andrija
Piragić Ahmed
Unković Edo

LIVANJSKA GRUPA

Anić Zdravko
Bogovac Zoran
Brdar Slobodan
Brkić Sabira
Čikotić Jasminka
Hozo Izet
Ivanković Branko - Mito
Latifić Mahmut
Mihaljević Zdravko
Pivčić Ago
Propadalo Ivica
Rimac Zvone
Rosić Momir
Semren Jure
Sučić Goran
Tičinović Marin
Vlašić Ivica
Zoraja Stipo

Gost iz Mostara: Pavlović Milenko

Livno, 23.07.2017.

Utemeljitelj i organizator  kolonije Zabrišće: Prof dr Izet Hozo

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com

Najnovije županija