U sklopu proslave blagdana sv. Ane u subotu 22. srpnja u Donjim Rujanima kod Livna u Memorijalnom centru poginulih Hrvatskih branitelja Republike Hrvatske i BiH sv. Juraj na „Rujanskog Glavici“ služena je sveta misa koju je predvodio mons. Jure Bogdan Vojni biskup u Republici Hrvatskoj uz koncelebraciju Vojnog biskupa u BiH mons. Tome Vukšića, banjalučkog biskupa mons. Franje Komarice, župnika u Lištanima don. Adolfa Višatickog i većeg broja svećenika.

U propovjedi mons. Jure Bogdan rekao je da su nas događaji iz povijesti okupili ovdje podsjetivši da je 1992. godine to bio mračni plan i program velikosrpske politike sadržan u Memorandumu koji je htio zatrti demokraciju. Hrvatski narod se ujedinio i obranio 23. travnja 1992. godine na blagdan sv. Jurja. Dodao je kako su se ujedinili dijaspora i Domovina  i da danas stojimo pred poviješću, radi naše budućnosti. Govoreći o braniteljima naglasio je da izražavamo divljenje prema našim braniteljima, te da se klanjamo poginulim braniteljima. Molimo za duše branitelja i molimo i za poginule redarstvenike. Govorio je i o vremenu poslije rata, kojeg, kako je rekao, osjećamo u pravdi i nepravdi poručivši „nemojte izgubiti u miru ono što smo dobili u ratu“.

Na kraju propovjedi mons. Jure Bogdan kazao je kako smo u vjeri našli mir i trpljenje. Crkva sv. Jure mučenika u Donjim Rujanima je Memorijalni centar i Filijalna crkva župe Lištani i ona čuva spomen na oko 350 Hrvatskih branitelja i 8 svećenika, te jednu časnu sestru koji su ubijeni u posljednjem ratu. Imena su im napisana na 15 kamenih ploča kao postaje Križnog puta i stoje na zidovima ove crkve njima na spomen.

Misnom slavlju bili su nazočni: zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, Borjana Krišto, predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić, gradonačelnik grada Livna, Luka Čelan, izaslanici župana Splitsko-dalmatinskog Ante Šošić i Ivan Baćak, izaslanik gradonačelnika grada Kaštela, Josip Vidić, predstavnici koordinacija udruga gradova Splita, Kaštela, Šibenika i Livna, Udruge roditelja poginulih branitelja grada Splita, Udruge udovica poginulih branitelja grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije, Udruge veterana 7. Gardijske brigade, Udruge veterana 2. Gardijske brigade i predsjednik Hrvatskog časničkog zbora grada Splita, Zoran Buzdovačić koji se na kraju mise obratio nazočnima.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok