Iako se neki bune da im stvaraju žuljeve, mnogi i dalje kao univerzalnu ljetnu obuću biraju popularne japanke. Ljetne vrućine malko su podnošljivije kada stopalo diše, a i prilično su praktične.

U njima možemo do dućana, ali nitko vam neće zamjeriti ni ako se pojavite na nekom druženju u šarenim japankama. Na kraju krajeva, ljeto je, a udobnost je najvažnija. Od plaže preko knjižnice, u njima možete gotovo svugdje.

Ipak, stručnjaci ističu kako ova ljetna navika nipošto nije dobra za naše zdravlje. Dapače, mnogo je više mana nego prednosti kada je u pitanju ova popularna ljetna obuća, prenosi portal Indy100.

Porezotine, puknuti nokti, ubodi raznih insekata, žuljevi, pa čak i opekotine od sunca problemi su s kojima se suočavaju ljubitelji ovih jednostavnih sandala. Međutim, sve su ove posljedice zanemarive kada je u pitanju opće zdravlje organizma.

Vjerovali ili ne, japanke vam polako, ali sigurno, mogu uništiti kralježnicu. Doktorica Christina Long sa Sveučilišta Wake u Sjevernoj Carolini u Americi povezuje bol u leđima i iskrivljenu kralježnicu upravo s ovim tipom obuće. Ravne sandale, a pogotovo japanke, utječu na promjenu u koracima koje radite što stvara pritisak na vaša leđa.

Isto tako Long tvrdi kako vam japanke mogu uništiti tkivo između pete i 'jastučića' ispod nožnih prstiju, što uzrokuje bol u stopalu, bolnu petu i upaljenu Ahilovu tetivu.

Za Daily Mail ova doktorica kaže: "Japanke ne nude nikakvu potpuru pete, što potiče vaše nožne prste da jače 'upiru' i pokušavaju držati trake dok hodate. Takva vrsta naprezanja nikako nije dobra za vaša stopala i može prouzrokovati mnoge zdravstvene probleme. Ukoliko dođe do štete na tetivi, treba i do nekoliko mjeseci kako bi ona potpuno zacijelila."

Najstrože je zabranjena i ikakva fizička aktivnost u ovoj vrsti obuće, pogotovo sportovi poput trčanja i planinarenja, a nije poželjna ni vožnja u njima.

Ukoliko ipak inzistirate i ne možete zamisliti život bez njih, stručnjaci savjetuju da nosite japanke što kraće. Preporučaju se kod odlazaka na plažu, bazen ili ukoliko imate nešto brzinski obaviti. Za sve ostale, duže aktivnosti, potrebno je imati bolju potporu na stopalu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok