''Obrazovanje za budućnost - izazovi i zapreke tržišta rada'' naziv je javne tribine održane u petak 28. ožujka 2014. godine u dvorani Narodnog sveučilišta u Livnu, u organizaciji Predsjedništva Mladeži HDZ BiH i Općinskog odbora Mladeži HDZ BiH Livno.

Ovo je samo jedna u nizu planiranih tribina koje će Predsjedništvo Mladeži HDZ BiH održati na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

Na tribini su sudjelovali Petar Galić, ministar znanosti prosvjete kulture i športa Hercegbosanske županije, Helena Lončar, ministrica obrazovanja znanosti kulture i športa Zapadno-hercegovačke županije, Ante Omazić, ravnatelj Zavoda za zapošljavanje Hercegbosanske županije, i Saša Grabovac ravnatelj Srednje strukovne škole Silvija Strahimira Kranjčevića Livno. Nakon pozdravnih govora predsjednika Mladeži HDZ BiH g. Vedrana Kožula i predsjednika OO Mladeži HDZ BIH Livno Božidara Kasala nazočni su imali priliku čuti probleme s kojima se susreće obrazovanje u Hercegbosanskoj županiji, ali i rješenja koja će mladima pružiti priliku za što kvalitetnije obrazovanje.

Govoreći o koordinaciji hrvatskih ministara kada je u pitanju obrazovanje, ministrica Helena Lončar nazočne je upoznala s aktivnostima koje se provode kako bi se poboljšala učinkovitost obrazovnog sustava po hrvatskom planu i programu. Ravnatelj zavoda za zaopšljavanje Ante Omazić prisutne je upoznao sa statističkim podacima broja nezaposlenih , kako i o podatku kako je broj nezaposlenih u nekim općinama prerastao broj zaposlenih. Osvrnuo se na problem sve većeg propadanja privatnih poduzeća te na planove i programe zapošljavanja koje županijski Zavod za zapošljavanje provodi u suradnji sa federalnim zavodom. Nazočni su u izlaganju ministra Galića imali priliku čuti u kakvoj se situaciji nalazi obrazovanje kada su u pitanju osnovne i srednje škole na području Hercegbosanske županije, planovima za uvođenje asistenata u nastavu za djecu sa posebnim potrebama, te sa kakvim se problemima ministarstvo susreće kad je riječ o velikom broju zaposlenih u školstvu, kao i gašenju područnih škola. Saša Grabovac, ravnatelj Srednje strukovne škole osvrnuo se na djelovanje i rad škole kao i na deficitarna zanimanja te prekvalifikaciju postojećeg kadra kako bi se zadržala postojeća radna mjesta.

Tribinu su pratili i visoki dužnosnici HDZ BiH predvođeni potpredsjednicom HDZ BiH i predsjednicom kluba Hrvata u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Borjanom Krišto.

www.hdzbih.org

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok