Voditeljica Odjela mentalnog zdravlja u Dom zdravlja Tomislavgrad Silvana Dilber izjavila je kako se počelo s uređenjem prostorija u kojem će biti novi centar za mentalno zdravlje.

Dom zdravlja Tomislavgrad dobio je novčanu donaciju od strane Federalnog ministarstva zdravstva i nevladine organizacije „Asocijacije XY“, za uređenje i opremanje centra za mentalno zdravlje.

S donacijom od 60.000 KM u Domu zdravlja vjeruju kako će preuređenjem bivših ne uvjetnih prostora fizikalne medicine dobiti novi suvremeni centar za mentalno zdravlje.

Planom i adaptacijom novi centar će pri samom ulazu sadržavati prilaz za invalidne osobe što prije nije bilo omogućeno, a bit će uređen i prostor za okupacijsku terapiju.

U prostor okupacijske terapije će, kako za Fenu kaže doktorica Dilber, dolaziti povremeno pacijenti nad kojima će biti obuhvaćene sve manuelne, kreativne, rekreativne, edukativne i ostale aktivnosti, s ciljem postizanja i poboljšanja određene fizičke i mentalne funkcije pacijenta.

- Uloga uspostavljenog vida okupacijske terapije je što brža rehabilitacija i priprema pacijenta za povratak u socijalnu sredinu ,a u radu sa njima će osim liječnika sudjelovati i jedna medicinska sestra koja je završila visoku zdravstvenu školu i koja trenutno pohađa edukaciju iz okupacijske terapije - naglasila je Dilber.

Planom je, također, predviđeno da unutar novog centra pacijentima na usluzi bude i logoped te da se ide u ujedinjenje i proširenje starog i novog odjela neuropsihijatrije.

- Najvažnije od svega ovog je da novi prostor bude po najnovijim standardima mentalnog zdravlja te da uđe u proces certifikacije, a da bi se u tome uspjelo potrebno je adekvatno osoblje koje je prošlo određene vidove edukacije i akreditacije te oprema uz uređen i prilagođen prostor za terapije“, kazala je Dilber.

Trenutno Odjel neusropsihijatrije i psihijatrije Doma zdravlja Tomislavgrad pruža usluge pacijentima, sudjeluju u radu Centra za rani rast i razvoj u kojem nastoje poboljšati socijalne usluge za djecu kroz obuku i rad s roditeljima, zatim rade sa ovisnicima i osobama koje imaju ratne traume te su oboljele od PTSP-a.

- Najvažnija prevencija na kojem odjel radi i na koje će se također budući centar osloniti je ovisnost o drogama (narkomanija), alkoholu (alkoholizam), nikotinu, zatim ovisnost o kockanju, novcu ... i jako jer važna za ovaj kraj a mi smo već uveli određena predavanja kroz školski program gdje se djeca upoznavaju sa posljedicama tog današnjeg gorućeg problema - kazala je doktorica Dilber.

Napomenula je kako bi bilo neophodno da unutar ovog odjela radi socijalni radnik.

- Do sada financijska situacija nije bila naklonjena za zapošljavanje novih djelatnika, ali novi adaptirani centar će biti napravljen po svim novim standardima te se nadam u bliskoj budućnosti i rješenju tog kadrovskog problema - istaknula je Dilber.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok