Zbog ozbiljnosti situacije nastale uslijed požara koji danima bukte u Hercegbosanskoj županiji predsjednik Vlade Hercegbosanske županije, Ivan Jozić održao je jučer popodne u zgradi Vlade hitan sastanak s ravnateljem Federalne uprave civilne zaštite, Fahrudinom Solakom.

Sastanku su nazočili i Ivica Brešić, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi Hercegbosanske županije, predstavnici šumarija Livna, Glamoča i Bosanskog Grahova, predstavnici Uprave civilne zaštite Hercegbosanske županije zajedno s predstavnicima općinskih službi za civilnu zaštitu tih općina, načelnik općine Bosansko Grahovo, Duško Radun sa suradnicima i direktor Vatrogasnog društva iz Livna, Draško Knez.

Tijekom sastanka predstavnici šumarija Livna, Glamoča i Bosanskog Grahova detaljno su prezentirali na kartama područja koja su obuhvaćena požarima i područja kojima prijeti požar, posebice selima u donjem Livanjskog polju ispod Dinare Čaprazlijama, Donjim Rujanima i Sajkoviću, te Nuglašici, Bastasima i Bojmuntima ispod Staretine.

Nakon analize stanja vatrene linije koja se proteže na dužini od 20 kilometara Fahrudin Solak, ravnatelj Federalne uprave civilne zaštite rekao je na sastanku da su najveći problemi minirani dijelovi područja na Dinari zbog čega je moguće gašenje samo iz zraka. Iz tog razloga naglasio je kako ne može angažirati na gašenju požara pripadnike oružanih snaga BiH koji ovog trenutka stoje na raspolaganju. Na sastanku je iznesena činjenica da su požari zahvatili 20-30 cm debljine naslaganog lišća i stvorenog prirodnim putem humusa koji se ponovno pojave nakon gašenja požara.

Prema riječima Solaka, jučer je u Livno prebačen jedan helikopter Oružanih snaga BiH koji će gasiti požar na Troglavu i bit će stacioniran u Livnu sve dotle dok se požar na tom dijelu Dinare u potpunosti ne ugasi. Drugi helikopter koji sutra dolazi iz Banja Luke bit će također angažiran na gašenju požara na Dinari. Kad se požar lokalizira na Dinari helikopteri će nastaviti gasiti požar na graničnom području Bosanskog Gahova i Glamoča na Staretini.

Prijedlog ravnatelja Federalne uprave civilne zaštite je da se formira Krizni stožer koji bi trebao koordinirati svakodnevno djelovanje helikoptera i ljudskih resursa kako bi se što svrsishodnije kontrolirali i gasili požari.

Ukoliko požari budu još izraženije prijetili naseljima u općinama Livno i Bosansko Grahovo zatražit će se i pomoć drugih općina Hercegbosanske županije koje nisu zahvaćene požarima, kao i općina iz drugih županija.

Treći požar koji se pojavio na području Resanovca između Bosanskog Grahova i Drvara je pod nadzorom i traži se pomoć od Unsko-sanske županije jer se požar širi prema njihovu teritoriju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok