HB županija radi na usklađivanju županijskog zakona o prometu sa Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH, potvrđeno je za Klix.ba.

Ipak, krivične odredbe koje se tiču naplate kazne bit će nešto drugačije, odnosno manje.

U travnju ove godine ministar unutrašnjih poslova HBŽ Darinko Mihaljević izjavio je kako ova županija ne primjenjuje državni zakon s obzirom na to da je pitanje sigurnosti prometa u nadležnosti županije.

U međuvremenu, vlasti u HBŽ počele su usklađivanje županijskog zakona s usvojenim Zakonom o osnovama sigurnosti prometa na cestama u BiH.

Ovu informaciju potvrdio je za Klix.ba policijski komesar MUP-a HBŽ Milan Juranić koji je rekao kako je zakon u nadležnosti županije, a ne države ili entiteta, ali da se primjenjuje zajednički.

"Sve odredbe se primjenjuju. Uradili smo Nacrt izmjena i dopuna zakona kako bismo ga uskladili s državnim zakonom. Postoji manja razlika u krivičnim odredbama u vezi s brzinom, odnosno ostavili smo manje kazne. Sve ostalo primjenjujemo", rekao je Juranić.

Kako kaže, zakon je u formi nacrta izmjena i dopuna upućen na usvajanje u Skupštinu HBŽ. Ističe da kantoni imaju svoje zakone jer sve što rade sudovi kada je riječ o prekršajima ide u županijski proračun, u suprotnosti, išlo bi u federalni ili državni.

"Zakon se primjenjuje, a najbitnije je čija su sredstva kada sudovi rade. Odredbe su sve iste i svi pravilnici su preuzeti u istovjetnom obliku. Ne može ovdje znak za krivinu biti drugačiji nego u ostatku zemlje", kazao je Juranić.

On dodaje da MUP HBŽ smatra kako kazne trebaju ostati onolike kolike su bile i ranije jer one ne utječu na sigurnost prometa. Nama je veći problem naplata kazni strancima. Ni država, ni entitet neće da donesu zakone pa da možemo strancima na graničnim prijelazima naplatiti kazne. Zato imamo od 57 do 60 milijuna KM nenaplaćenih kazni strancima", rekao je Juranić.

Zaključio je da se u BiH u zakone unose sulude kazne od 5 do 10 tisuća KM, jer u našoj zemlji nije problem nekoga kazniti, već naplatiti kaznu i stanovnicima BiH.

"Ako ne možeš već naplatiti, dođi ovamo i čisti grmlje, a ne samo ovo neizdavanje dokumenata. To je rad za opće dobro. Te ljude boli briga za vozačku dozvolu jer oni svakako voze bez vozačke. Ide se po principu daj mi nalog pa ću čekati zastaru od pet godina", kazao je Juranić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok