Zdravko Mamić oporavlja se u KB Sveti Duh od ozljeda koje je zadobio nakon što su još uvijek nepoznati počinitelji u utorak oko 12 sati pucali u njega u zaselku Vidovići kod Tomislavgrada.

Stanje mu je stabilno, prima intravenoznu terapiju, a bude li sve u redu, već u petak ili subotu mogao bi biti pušten kući. Za sada nema nikakvih naznaka infekcije. Piše Večernji list.

Slažu mozaik

I dok se on oporavlja, policija s obje strane granice provodi intenzivnu kriminalističku obradu, pokušavajući složiti komadiće mozaika koji bi ih trebali odvesti do počinitelja. Očevid je na mjestu događaja trajao satima, a policija je našla i neke korisne tragove. Naime, na mjestu događaja nađene su čahure, što bi policiji trebalo pomoći, ako ni u čemu drugom, onda barem da identificira oružje iz kojeg je na Mamića pucano. Otkrivene su i neke zanimljive stvari koje upućuju na to da je napad na Mamića bio pomno planiran.

– Teren smo temeljito pregledali, a operativni rad je u tijeku. Provjeravamo sve informacije do kojih smo došli. Što se tiče samog očevida, i sami ste vidjeli mjesto događaja. Mislim da su počinitelji sve dobro isplanirali i pripremili. Vjerojatno su imali informaciju kada će se Mamić pojaviti na tom području pa su pripremili mjesto s kojeg su počinili kazneno djelo. Granjem su ga dodatno zaštitili kako ih se ne bi vidjelo s platoa na koji su sudionici mise zadušnice došli. Što se tiče dokaznog materijala, pronađena je čahura kalibra 7,65 mm, što upućuje na to da je najvjerojatnije korišten samokres kalibra 7,65 mm iz kojeg je ispaljeno nekoliko hitaca – kazao je Ivica Vrdoljak, policijski glasnogovornik.

Jedno zrno nađeno je i u golfu splitskih oznaka te je s ostalim dokaznim materijalom poslano na vještačenje. Vrdoljak kaže da se za počiniteljima intenzivno traga, a objašnjava da im je pri bijegu pomoglo i to što je riječ o nepristupačnom terenu, okruženom šumom, pa su mogli lakše pobjeći. U potragu su uključeni i psi tragači, a zatražena je i pomoć PU splitsko-dalmatinske te policije u Grahovu jer je ta policijska postaja nadležna za granične prijelaze Kamensko i Prisika.

– Počiniteljima je zasigurno pomoglo i to što su Vidovići dosta udaljeni od središta Tomislavgrada. Riječ je o 30-ak kilometara teško prohodnog, šumovitog i nenaseljenog terena, a blizu je i granica s Hrvatskom – kazao je Vrdoljak.

Motiv još nepoznat

Još se ne zna, ili policija o tome zbog interesa istrage ne želi govoriti, kako su napadači pobjegli. Moguće je da su se u bijegu koristili vozilom, no nije isključeno ni da su pobjegli pješke. Nepoznanica je i jesu li još u BiH ili su se prebacili u Hrvatsku, preko nekog od manjih i slabije kontroliranih graničnih prijelaza. Sve su to pitanja na koja će policija u danima koji slijede pokušati naći odgovor.

No ključno za otkrivanje napadača je pitanje motiva. A motiv u napadu na Mamića vjerojatno će se tražiti u njegovu i privatnom i poslovnom okruženju. Policija će istragu voditi u više smjerova, a posao će im zasigurno biti otežan činjenicom da je Mamić osebujna osoba s brojnim kontaktima u svijetu sporta, politike, estrade, medija... U bilo kojem dijelu njegova života mogao bi se kriti motiv za napad na njega i policija, barem u početku, ni jedno područje Mamićeva djelovanja ne bi trebala isključiti. Iako je Zoran Mamić malo nakon napada na svog brata kazao da iza svega stoje huligani, ta je teorija ipak malo vjerojatna. Nogometni navijači ili barem onaj dio njih koji je sklon nasilju, u međusobnim razračunavanjima rijetko posežu za vatrenim oružjem. U incidentima koji uključuju huliganske ispade uglavnom se radi o tučnjavama, a ako se i koristi neko oružje, uglavnom je riječ o bokserima, palicama, noževima...

Nadalje, po svemu što je dosad poznato, napad na Mamića dobro je isplaniran, što je nešto što upućuje na to da se ipak prije radi o profesionalnom, a ne amaterskom napadu. Uz to, Mamić je pogođen u natkoljenicu i zapravo se može reći da je imao sreće jer, da je pogođen bedrenu arteriju, život bi mu bio ozbiljno ugrožen. I taj detalj upućuje na to da je počinitelj vjerojatno jako dobro znao što radi, odnosno da je pucanj u Mamića zapravo bio zastrašivanje i svojevrsna poruka. Kakva i od koga, to zasad nije jasno, odnosno to je pitanje kojim će se morati pozabaviti policija. A u tome im možda može pomoći i sam Mamić, pogotovo ako ima neka sumnje o tome tko bi mogao stajati iza napada. Pitanje je samo je li Mamić voljan svoja eventualna saznanja podijeliti s policijom ili će se kao mnogi koji su se našli u njegovoj situaciji radije odlučiti na šutnju.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok