Josip Martić

Nakon što je prošle godine obnovljeno 18 javnih objekata u Federaciji Bosne i Hercegovine, u okviru projekta Svjetske banke BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project) i ove godine nastavlja se implementacija mjera energetske efikasnosti.

Potpisivanjem ugovora s izvođačima radova, planirane su nove investicije na 13 javnih objekata, u Zeničko-dobojskoj (pet objekata), Hercegbosanskoj županiji (dva objekta), Kantonu Sarajevo (jedan objekat) kao i objektima od značaja za Federaciju Bosne i Hercegovine (pet objekata).

Ukupnom investicijom bit će obuhvaćeno 6 obrazovnih ustanova, 2 zdravstvene ustanove i 5 drugih javnih objekata, izjavio je prilikom potpisivanja ugovora federalni ministar prostornog uređenja Josip Martić, te dodao: “Sretan sam što vidim da energijska efikasnost postaje sve značajnija tema i s ponosom mogu istaći da smo prezadovoljni prošlogodišnjim rezultatima i što se pozitivna djelovanja iz prošle, prenose i u ovu godinu. Višestruke prednosti ovakvih razvojnih projekata su već uveliko prepoznate i nama je zadovoljstvo kada smo u prilici da kroz implementaciju istih, možemo unaprijediti uslove boravka u javnim objektima, ali i ostvariti značajne uštede u troškovima energije i emisije CO2.”

Provođenje mjera energetske efikasnosti na obnovi javnih objekata dio je najvećeg projekta energetske efikasnosti u Bosni i Hercegovini – BEEP (Bosnia Energy Efficiency Project), u okviru kojeg se u periodu od 2015. do 2018. godine investira 32 milijuna USD, od čega je Federaciji Bosne i Hercegovine dodijeljeno 19,23 milijuna USD.

Projekat se implementira u javnim objektima iz oblasti obrazovanja i zdravstva kroz implementaciju mjera poput zamjene prozora, ugradnje termo fasade, unapređenja sistema grijanja i drugih.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok