Sukladno Odluci Vlade Federacije BiH o mjerama za sprječavanje širenja i uništavanja korovske biljne vrste ambrozija vlasnici i korisnici privatnih posjeda dužni su tijekom vegetacijske sezone sa svojih površina uklanjati i suzbijati spomenutu korovsku vrstu.

Ambrozija (Ambrosia artemisifolia L.) je jednogodišnja korovska biljka čiji je pelud jedan od najjačih poznatih alergena. Naraste do 150 cm visine, stabljika joj je razgranata, četvrtastog presjeka i obrasla je dlačicama. Cvjetovi su žućkaste boje, skupljeni u duge grozdaste cvati na vrhovima stabljike i bočnih grana. Cvatnja traje sve do početka prvih mrazeva.

Na manjim površinama i u slučaju pojave pojedinačnih biljaka ambroziju je najpoželjnije uništavati čupanjem cijele biljke zajedno s korijenom.

Na većim površinama preporuča se košnja biljaka tik iznad površine tla (do 5 cm od zemlje) ili tretiranje odgovarajućim herbicidima dozvoljenim za tu namjenu. Ipak, kao ekološki najprihvatljivija mjera podrazumijeva se održavanje površina u ne zakorovljenom stanju, obavijest je iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije.

Priopćeno je iz vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok