Nastava u osnovnim i srednjim školama počela je jučer. Oko 400 tisuća učenika sjelo je u svoje školske klupe. U škole je krenulo oko 30 tisuća prvašića, piše Večernji list BiH.

Kupljene bilježnice, pernice...

Na području šest općina HB županije pred školama je bilo i radosti i suza, a mališani prilično škrti na riječima. Pitali smo Darija kako se spremio za školu, a on nam je kratko odgovorio: “Lijepo”, pa uz maminu pomoć nastavio: “... i torbu sam kupio, bilježnice i pernicu…”. Ivan se pak “sredio”, kako nam je kazao, uz maminu pomoć, raduje se školi i očekuje kako će steći puno prijatelja, no, ovi sadašnji su ipak najvažniji: “Najbolji su mi prijatelji Matej i Andrija i oni idu sad u prvi razred”. Majka od djevojčice Nine Lidija otkrila nam je da je djevojčica bila preuzbuđena zbog današnjeg dana. Sve prvašiće u HBŽ-u su na školskim klupama dočekali prigodni darovi i besplatni udžbenici. Nažalost, prvašića je iz godine u godinu sve manje, pa tako i u ovoj, 55. generaciji OŠ “Ivan Goran Kovačić” u Livnu. Ove godine imaju 86 učenika prvog razreda, a prošle godine ih je bilo 111, znači 23 prvašića manje. Ministar znanosti, prosvjete, kulture i sporta HBŽ-a Petar Galić kazao je kako će, zbog velikog broja seoskih osnovnih škola u livanjskoj i tomislavgradskoj općini, nadležno inistarstvo uskoro izaći i s prijedlogom mjera za reorganizaciju školske mreže, što će pratiti, naravno osiguranje besplatnog prijevoza učenika.

Brojni prvašići

U Mostaru je učenike prvog dana posjetio i gradonačelnik Ljubo Bešlić. Bešlić je bio u OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića te je djeci zaželio sreću na početku školske godine. Inače, prema dosadašnjim podacima, u školskoj godini 2017./2018. u prvi razred osnovne škole u Mostaru, po još nepotpunim podacima, upisano je nešto više od tisuću učenika i učenica. U Čitluku su pak u prve razrede osnovne škole pošla 193 učenika s područja općine ili 30 više nego lani. U ZHŽ-u u OŠ Ruđera Boškovića u Grudama ukupno je 768 djece, što je za 47 manje nego lani, a broj prvašića je 88. Što se knjiga tiče, ministarstva su uglavnom predlagala korištenje udžbenika iz ranijih godina. Također, neke škole su prvašićima dale besplatne udžbenike, a u danima koji slijede dat će im i raspored sati za prvo polugodište. Zimski raspust za učenike počinje 22. prosinca.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok