U Tomislavgradu je održana 8. međunarodna speleološka i znanstveno-istraživačka ekspedicija “Ponor Kovači - Izvor Ričine 2017.”.

Na ekspediciji je sudjelovalo 40-ak istraživača: speleolozi, speleoronioci, arheolozi i znanstvenici iz BiH, Hrvatske, Makedonije, Slovenije, Slovačke, Crne Gore i Velike Britanije.

Cilj ekspedicije bio je nastavak istraživanja velikoga podzemnog kompleksa “Ponor Kovači - Izvor Ričine”, čemu su ove godine pogodovali hidrološki uvjeti.

Ekspedicija je, kao i prethodnih godina, bila organizirana u nekoliko sekcija. Prva je speleološka i speleoronilačka, čiji je cilj bio nastavak istraživanja podzemnih kanala u izvor-spilji Ričine, ali i okolnih speleoloških objekata. Ove godine u izvoru Ričine preronjena su dva sifona, nakon kojih se, poslije jezera od oko 20 m dužine, ulazi u suhi kanal.

Također se uspjelo ući u kanale iznad sifona, nacrtano je oko 350 m novih kanala, zatvoreni su brojni upitnici s prijašnjih nacrta, ali i otvoreni novi, čija istraživanja i izrade nacrta slijede u idućem razdoblju. Glavni kanal izvora Ričine iza prvog sifona impresivnih je gigantskih dimenzija, na mjestima širokih do 40 metara i visokih iznad 50 m. Istraživanje nije bilo koncentrirano samo na područje Tomislavgrada nego i na područje Livna te oko Blidinjeg jezera i u Masnoj Luci.

Na svim istraživanim područjima i lokacijama zabilježeni su značajni nalazi, pa i nove životinjske vrste. Uz domaćina Speleološko društvo “Mijatovi dvori”, u događaju su sudjelovali i udruga “Naša baština” Tomislavgrad - Zagreb, “Biospeld” - Biospeleološko društvo u BiH i Adipa - Društvo za istraživanje i očuvanje prirodoslovne raznolikosti Hrvatske. (Večernji)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija