Na području Hercegbosanske županije, u razdoblju od 15. srpnja do 31. kolovoza, registrirano je ukupno 65 požara, a visina štete nastale u tom razdoblju procjenjuje se na oko 6 milijuna maraka, priopćeno je iz ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres.

Štete se odnose na izgubljenu produktivnost šumskog zemljišta, vrijednost izgubljenog drvnog fonda i općekorisnih funkcija šuma.

Procjenjuje se kako je ukupno 24.600 hektara bilo zahvaćeno požarima, od toga je oko 80 posto minsko-sumnjiva površina što je gašenje požara činilo gotovo nemogućim. Usporedbe radi, na ovolikoj površini se može izgraditi 30.560 velikih nogometnih igrališta.

Procijenjeni troškovi ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres u ovom razdoblju su oko 2.000.000,00 maraka.

"Ovo su direktni troškovi koji su nastali zbog gašenja požara, a odnose se na logistiku, angažiranje mehanizacije i angažiranje ljudstva. U prosjeku je, dnevno, na požarištu bilo angažirano 250 djelatnika ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres. U tijeku je izračun sanacije i revitalizacije opožarenih površina.

Iz razloga angažiranja djelatnika i mehanizacije ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres, nije ostvarena planirana  količina sječe i otpreme drvnih sortimenata, radi čega je planirani prihod manji za oko 3.000.000,00 maraka u odnosu na planirano u vremenu trajanja požara", navodi se u priopćenju.

U ŠGD „Hercegbosanske šume” d.o.o.Kupres ističu kako će za 2018. godinu planirati posebna financijska sredstva potrebna za nabavu opreme i edukaciju kadrova za protupožarnu zaštitu.

Također predlažu da županijska, a pogotovo općinske vlasti, osiguraju u svojim proračunima potrebna financijska sredstva za protupožarnu zaštitu te da županijska Uprava za civilnu zaštitu, a pogotovo općinske službe civilne zaštite budu, sukladno pozitivnim zakonskim propisima, predvodnice kako u organizacijskom tako i u operativnom dijelu u ovoj oblasti.

Iz ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres apeliraju na hitno pristupanje izmjenama i dopunama Zakona o šumama Hercegbosanske županije kako bi se dio poslova koje sada obavlja županijska Uprava za šume, stavio u nadležnost ŠGD "Hercegbosanske šume" d.o.o. Kupres. (Fena)

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija