Čak i uprkos činjenici da u glavnom gradu BiH više od godinu dana traju redukcije vode u noćnim satima, Sarajevska županija i dalje spada u rang najrazvijenijih u BiH.

Na posljednjem mjestu je županija koji je najsjeverozapadnija, Hercegbosanska.

Većina županija zadržala se na pozicijama od ranije izuzev Bosansko – podrinjske koja je sa osmog mjesta iz 2015. godine za samo godinu dana (2016.) dospjela na zavidno 5. mjesto…

Ovi podaci navedeni su u studiji  Federalnog zavoda za programiranje razvoja i to pod segmentom “Makroekonomski pokazatelji po županijama FBiH 2016”. Na drugom i trećem mjestu nalaze se županije iz Hercegovine i do Zapadno – hercegovačka na drugom i Hercegovačko – neretvanska na trećem mjestu.

U ekonomskom smislu, na rezultate studije djelimično je utjecao i sam broj poslovnih subjekata kojih je na kraju 2016. godine u Kantonu Sarajevo bilo više za 26,1% u odnosu na godinu ranije. I Tuzlanski kanton je tu pokazao zavidne rezultate sa 19,5%, dok je najmanje poslovnih subjekata zabilježeno u Posavskom kantonu  (1,5%) i Bosansko podrinjskom (1,0%).

Iznenađujuće je da se u ovom dokumentu navodi i da je u Federaciji zabilježen rast broja zaposlenih i to za 1,7%.

“Najviši broj nezaposlenih osoba zabilježeno je u Tuzlanskom kantonu (91.693 ili 24,6 posto od ukupnog broja nezaposlenih u FBiH), u Kantonu Sarajevo (69.163 ili 18,6 posto) i u Zeničkodobojskom kantonu (66.202 ili 17,8 posto). Najmanji broj nezaposlenih osoba zabilježen je u Bosansko-podrinjskom kantonu (3.502 ili 0,9 posto od ukupnog broja nezaposlenih u FBiH)”, priopćeno je iz Federalnog  zavoda za programiranje razvoja.

I ove godine, 2017. bilježi se povećanje broja zaposlenih.

U BiH u prošloj godini zabilježen je i rast industrijske proizvodnje i to u Bosansko – podrinjskom kantonu za 15,2 %, Kantonu 10 za 14,9 %, Tuzlanskom kantonu za 6,6 % i Unsko-sanskom kantonu za 6,5 %.

Interesantan je podatak da je u svim kantonina u Federaciji, osim u Unsko – sanskom kantonu, zabilježeno povećanje broja umirovljenika.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok