Danas je u PTC Forum u Livnu u organizaciji EU projekta „Razvoj kapaciteta u sprječavanju korupcije i stvaranje strateških dokumenata u oblasti borbe protiv korupcije u BiH“ u suradnji s Agencijom za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) i Timom za sprječavanje korupcije Hercegbosanske županije održan trening za koordinatore/kontakt osobe antikorupcijskih aktivnosti u tijelima uprave Hercegbosanske županije.

Na samom početku treninga nazočnima se obratio voditelj županijskog Tima za korupciju, Adis Čoban koji je iznio trenutno stanje procesa implementacije Akcijskog plana Strategije za borbu protiv korupcije Hercegbosanske županije 2016.-2019. godina.

Uz praktične vježbe, koje su za koordinatore/kontakt osobe proveli stručni savjetnici Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK), Ilfet Vejo i Ilma Vranac, na treningu se govorilo o antikorupcijskom sustavu u BiH, planovima integriranja, alatima za sprječavanje korupcije, te o Antikorupcijskoj strategiji i Akcijskom planu Hercegbosanske županije.

Nazočnima se u drugom dijelu treninga pridružila i šefica EU projekta „Razvoj kapaciteta u sprječavanju korupcije i stvaranje strateških dokumenata u oblasti borbe protiv korupcije u BiH“, Londa Esadze koja je govorila o dosadašnjim rezultatima projekta i njegovu značaju za BiH.

S obzirom da je u okviru realizacije specifičnih mjera i aktivnosti predviđenih Akcijskim planom za provedbu Strategije za borbu protiv korupcije 2016.-2019.  predviđeno redovito praćenje provođenja aktivnosti iz Akcijskog plana, Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije (APIK) izradila je aplikaciju za Proaktivni monitoring provedbe strateških antikorupcijskih dokumenata u BiH za čiju je podršku u implementaciji i realizaciji svoju spremnost iskazala i Misija OESS-a u Bosni i Hercegovini.

Tako je danas u prostorijama Ministarstva unutarnjih poslova Hercegbosanske županije uz nazočnost predstavnika Misije OESS-a i IT stručnjaka angažiranih na realizaciji projekta izvršena instalacija aplikacije koja će omogućiti proces uspostave Proaktivnog monitoringa provedbe strateških anitkorupcijskih dokumenata u Hercegbosanskoj županiji.

Aplikacija će kroz naredno razdoblje biti instalirana na računalima koordinatora/kontakt osoba u tijelima uprave Hercegbosanske županije koji rade na projektu, a kako bi se olakšala njena primjena bit će organizirane obuke od strane IT stručnjaka za njeno korištenje, uspostavu sigurnosnog koda, uspostavu sigurnosnih protokola kao i komunikaciju kroz sustav.

Priopćeno je iz Vlade HBŽ.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok