U selu Bila kod Livna održana je 9. po redu Međunarodna ženska likovna kolonija tradicijskih umjetnosti.

Budući da u današnjem balkanskom društvu žene umjetnice teže stječu pozornost publike od svojih muških kolega, prije devet godina samouki umjetnik iz Bile, Branko Ivanković Mito se, uz potporu Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava BiH, upustio u hrabar pothvat – organizaciju prve, a i danas jedine Međunarodne ženske likovne kolonije u BiH i šire.

Ovom jedinstvenom kolonijom želi se ohrabriti žene u prenošenju tradicijskih vještina na nove generacije, tako da je svaka kolonija bila neka vrsta učilišta na otvorenom. Sudionice i posjetitelji su vidjeli primjenu 15-tak različitih umjetničkih tehnika, među kojima horenzu keramiku iz Rumunjske, kaligrafiju, ikonopis, slikanje slamom, rad na svili… Piše Večernji list BiH.

“Uglavnom, svake godine se nauči nešto novo. Lani je to bio rad s glačalom i voštanim bojama, a ove godine je to fito-kolaž, rad s božjim darovima, s cvijećem i zelenilom”, kazao nam je domaćin kolonije Branko Ivanković Mito, a Nataša Crnjac, umjetnica iz Prozor-Rame, koja je prezentirala tu tehniku, dodala je: “To je rad laticama cvijeća, grančicama, listićima. U biti sami postupak rada jako je zahtjevan, iziskuje puno vremena, strpljenja i preciznosti.”

A kako se ljudi rado vraćaju tamo gdje im je bilo lijepo, neke od sudionica, poput enkaustičarke iz Zenice, Zdene Šarić Pisker koja sedmu godinu dolazi u Bilu, skoro da su postale domaćini. “Mito i Jakica su predivni domaćini, ambijent još bolji, druženje također s umjetnicima koje nisam znala, koje sam upoznala, isto tako, pruža jednu neviđenu mogućnost razmjene iskustava, učenje nečeg novog”, kazala nam je Zdena, a umjetnica iz Travnika, Jasmina Muhić dodaje: “Druženje kod njih je stvarno prekrasno tako da bih svakom preporučila da dođe, ako ništa drugo, da obiđe njihovu galeriju i vidi djela nastala na tim kolonijama.”

I umjetnica iz Širokog Brijega, Anđelka Hrkač, u Biloj je već petu godinu zaredom, za domaćine, organizaciju i poslanje kolonije ima samo riječi hvale. Ove godine je galerija postala bogatija za djela 20 umjetnica iz BiH i RH. Radovi su prvo izloženi u galeriji “ArtMit”, a zatim će biti prikazani na izložbama u drugim bh. gradovima i u inozemstvu.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok