Proslavom Dana branitelja, 23. rujna, započeo je program proslave Dana općine Livno i 1125. obljetnice prvog pisanog spomena Livna i livanjskog kraja.

Tim povodom općinski načelnik Luka Čelan upriličio je prijam za sve članove Udruga proisteklih iz Domovinskog rata. Među okupljenim braniteljima, bili su članovi obitelji poginulih, predstavnici HVIDR-e, dragovoljci, veterani, predstavnici oružanih snaga kojima je općinski načelnik uz riječi dobrodošlice čestitao Dan branitelja.

„Današnjim danom podsjetit ćemo javnost, prije svega, na snagu ljubavi i domoljublja svakog hrvatskog branitelja i zahvaliti im na tome. Bez te snage, temeljene na pravednosti, ne bismo danas bili ovdje. Bez obzira na to što je danas dan proslave trebamo i moramo ukazivati na prava branitelja i govoriti o njihovom lošem statusnom položaju u društvu“, kazao je načelnik Čelan. Također je govorio i o pomacima kada je riječ o braniteljskim pravima, napravljenim na višim razinama vlasti istaknuvši definiranje prava i mogućnosti po Zakonu o mirovinskom osiguranju, a potom i Zakon o pravima branitelja i članova njihovih obitelji kojim će se dati jasna slika o jedinstvenom registru branitelja. Kada je riječ o općini Livno načelnik je svim pripadnicima Udruga proisteklih iz Domovinskog rata na području livanjske općine zahvalio na dosadašnjoj dobroj suradnji i pozvao na dijalog i jačanje te suradnje i u budućnosti.

Nakon svečanog prijma svi okupljeni polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomeniku za slobodu hrvatskog naroda odali su dužno poštovanje poginulim braniteljima za koje je u župnoj crkvi Svih svetih služena sveta misa.

Potom je ispred zgrade za branitelje upriličena podjela ključeva za stanove petnaest obitelji poginulih branitelja. Nazočne je u ime županijske Udruge obitelji poginulih branitelja pozdravio njezin predsjednik Franjo Čačija. Ključeve je obiteljima uručio predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Ivan Jozić kazavši da je ovo primjer kako skrbiti o obiteljima branitelja koji su svoje živote položili za slobodu hrvatskog naroda te da skrbiti o braniteljskim obiteljima treba nastaviti i u budućnosti. U izjavi za medije, nakon svečanosti dodjele ključeva, načelnik Čelan je izrazio svoje zadovoljstvo dodjelom stanova obiteljima poginulih branitelja kazavši kako je to primjer da se zajedničkim radom može doći do rezultata, misleći na besplatnu dodjelu zemljišta i potrebnih dozvola od strane Općine Livno i osiguravanje potrebnih sredstava za izgradnju zgrade za branitelje od strane Vlade Hercegbosanske županije.

Priopćeno je iz općine Livno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok