Drainko Mihaljević; Foto: Livno Online

Ministar unutarnjih poslova HBŽ-a Darinko Mihaljević u intervjuu za Večernji list govori o položaju policajaca, za koje smatra da nisu dovoljno plaćeni.

Mihaljević se osvrnuo i na izvješća OSA-e zbog kojih je bio pod nadzorom. Piše Večernji list BiH.

Danas se obilježava dan policije, središnja manifestacija je u Livnu. U kakvom položaju policija dočekuje svoj dan? Kolika je razlika u plaćama policajcima ovisno o županiji u kojoj policajci rade?

Izrazito mi je zadovoljstvo što se ovogodišnji blagdan svetog Mihovila, zaštitnika policije, obilježava u Livnu i što smo domaćini zajedničke proslave županijskih MUP-ova: HBŽ-a, ZHŽ-a, HNŽ-a, SBŽ-a i PŽ-a. Obilježavanje počinjemo misom u crkvi Svih svetih u Livnu u 11 sati. Nastavljamo mimohodom policijskih postrojbi od crkve do spomenika svim braniteljima poginulim za slobodu hrvatskog naroda, gdje ćemo položiti vijence i zapaliti svijeće. Okupljeni se zatim u podne premještaju u zgradu Narodnog sveučilišta gdje ćemo održati Svečanu akademiju. Završavamo domjenkom na Ljetnoj pozornici Narodnog sveučilišta. Ne možemo biti zadovoljni materijalnim položajem policajca. Ovdje mislim na visinu osobnog dohotka policijskog službenika. Njegova primanja nisu motivirajuća i to je odavno prepoznato u županijskim MUP-ovima. Ostaje na vladama da i one zauzmu isti stav kako bismo zajednički krenuli prema podizanju materijalnog standarda policijskih službenika.

Brinuti se o sigurnosti građana je skupo i tu ne smije biti kalkulacija i čekanja. Neprihvatljivo je da su razlike u plaćama policajaca u županijama i njihovih kolega u FUP-u i do 80%. Dakle, očito je da je netko preplaćen, a netko potplaćen. To se mora mijenjati preraspodjelom javnih prihoda, posebice onih s državne i federalne razine.

U hrvatskim županijama izvjestan je nedostatak policajaca. Kakvo je stanje u HBŽ-u? Koliko vam nedostaje policajaca, koliko službenika? Imate li u planu natječaje za prijem kadeta?

Istina, policijskih službenika nedostaje u svim županijama. Tako je i u HBŽ-u. Mi upravo ovih dana zaključujemo natječaj za prijem 25 kadeta i pet mlađih inspektora. No, nažalost, oni će stupiti u službu za 18 mjeseci. Najprije slijedi njihovo školovanje pa jednogodišnji pripravnički staž. Zbog činjenice da nam ukupno nedostaje 66 policajaca, mi smo Vladi HBŽ-a uputili zahtjeva za prijem dodatnih 40 policajaca i nadamo se da bismo i to mogli realizirati do kraja ove godine. Veseli nas da i dalje stoji veliko zanimanje za rad u policiji.

Stanje sigurnosti u HBŽ-u? Je li broj prometnih u opadanju ili u porastu?

Stanje sigurnosti u HBŽ-u opisujem kao izrazito dobro. Svi statistički podaci tako govore. Međutim, unatrag dvije godine traje organizirani udar na županijski MUP preko lokalnih kvazi-političara koji izmišljanjem afera o takozvanom nestanku Arhiva HVO-a žele uzdrmati ovu županijsku instituciju i stvoriti klimu nesigurnosti. To rade osobe s pravomoćnim presudama za klevetu i druga kaznena djela. Sve upućuje na to da su te aktivnosti dio šire političke strategije napada na Hrvate u BiH i na županijske institucije. Operativnu podršku ovakvim radnjama daje paraobavještajno podzemlje i njihovi suradnici u lokalnim zajednicama.

Kakva je suradnja među županijskim MUP-ovima?

Odlična. Surađujemo svakodnevno.

A s FUP-om?

Maksimalno se trudimo sa svim policijskim agencijama surađivati u okvirima onoga što je propisano zakonom i Ustavom. 


Jesu li županijski MUP-ovi dovoljno opremljeni da mogu odgovoriti svim izazovima?

Nisam zadovoljan, osim u kategoriji vozila gdje smo ove godine nabavili 14 novih automobila. Također smo napravili pomak kada se radi o prostornom smještaju policije. Naime, s Općinom Livno smo nedavno potpisali ugovor o najmu 500 m2 prostora kojeg sada treba adaptirati za smještaj policije. Pred nama je još izgradnja novog Operativno-komunikacijskog centra i postavljanje videonadzora u gradskim sredinama. Vjerujem u realizaciju ovih projekata do kraja mandata.

Slučaj Mamić. Dokle se stiglo s istragom? Kakve su indicije?

Policija intenzivno radi na otkrivanju činjenica povezanih sa slučajem napada na Zdravka Mamića. Prikupljaju se i analiziraju podaci. Istraga napreduje.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok