Ovim putem obavještavamo javnost da je za KO SDA neprihvatljiva odluka o davanju saglasnosti na potpisivanje Sporazuma o osnivanju Zavoda za odgoj i obrazovanje između Kantona 10  i Zapadno-hercegovačkog kantona, a koju je Vlada Kantona 10 donijela na svojoj XII sjednici održanoj dana 05.10.2017. godine.

Ministar u Vladi iz SDA je dao argumente o neustavnosti ovakvih odluka i sporazuma i glasao protiv istih, kao što su prethodno osporavali delegati SDA u Skupštini Kantona 10 u odnosu na Odluku o osnivanju Zavoda.

Ovakvim prijedlogom sporazuma  je Ministar prosvjete povrijedio i prava jedinica lokalne samouprave koje su osnivači obrazovnih ustanova na području Kantona 10 jer sporazumu trebaju priključiti općine, te sadržaj sporazuma nije odobrila Skupština, a protivan je i odluci skupštine o osnivanju u pogledu nadležnosti Zavoda.

U Odluci Skupštine objavljenoj u Narodnim novinama K10 broj 13/14 ministar prosvjete je bio obavezan da obavi pregovore sa ostalim „općinama“ i da, kada obavi pregovore, o svemu obavijesti Skupštinu Kantona 10. Nema dokaza da je nadležni ministar prosvjete „izvijestio“ zakonodavca o tim pregovorima niti dao na odobrenje prijedlog Sporazuma. Ministar prosvjete jednostrano je podnio prijedlog Odluke Vladi bez stava zakonodavca.

U obrazloženju i samom spornom  Sporazumu koji se smatra osnivačkim aktom se osniva se Zavod za odgoj i obrazovanje kao javna ustanova, što je neustavno. Također je nezakonito budući da je članom 12. stav 2. Zakona o ustanovama kantona 10 („Narodne novine Kantona 10“ broj 10/98)  propisano „Kanton osniva ustanovu zakonom i uredbom kantonalne Vlade, te rješenjem ministarstva ako je to zakonom posebno propisano“.

Na samoj sjednici Vlade se skrenula pažnja da sam Sporazum nije u skladu sa odlukom zakonodavca (iako je i ona sporna) u pogledu ovlaštenja Zavoda u pogledu polaganja stručnih ispita, čime se izvorna nadležnost organa uprave prenosi u suprotnosti sa ustavom i zakonima na javnu ustanovu i istovremeno nezakonita odredba jer je Zakonom o ustanovama Kantona 10 članom 10. propisano da se javna ovlaštenja na ustanovu mogu prenositi na osnovu zakona ili na osnovu zakona donesene odluke vlade.

Sama Vlada svojim saopćenjem obmanjuje javnost da postoji ustavni osnov za ovakav sporazum i navodi „ustavni temelj za donošenje ovog Sporazuma sadržan je u odredbi članka 11. stavak 2. članka 15. točka d. i članka 26. točka m. Ustava Hercegbosanske županije („Narodne novine Hercegbosanske županije“ broj: 3/96; 9/00; 9/04. i 10/05). U ovim odredbama nema spomena o osnivanju javnih ustanova nego „vijeća županija sa hrvatskim većinskim pučanstvom“ i da se može osnovati „zajedničko tijelo“ – javna ustanova nije niti može po Ustavu biti vijeće niti zajedničko tijelo u tom smislu i ovo je samo paravan za uvezivanje kantona sa hrvatskom većinom uz istovremeno osporavanje prava ostalih konstitutivnih naroda u oblasti obrazovanja.

Ovo je samo ponavljanje ranije viđenih scenarija pod izgovorom „tehničkih“ propisa i sporazuma da se i dalje provodi praksa neravnopravnosti naroda u važnoj oblasti kao što je obrazovanje.

Ovakve odluke Vlade i sam Sporazum su direktna posljedica  nezakonite Odluke Skupštine Kantona 10 od 08. rujna 2013. godine a u vezi čega će delagati Skupštine SDA pokrenuti postupak ocjene ustavnosti i zakonitosti, kao i povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda.

Odlukom Vlade Kantona 10 i to glasovima ministara iz reda jednog naroda, je stvorena institucija zasnovana isključivo na etničkom principu i političkom dogovoru koji ni Ustav Federacije BIH niti Ustav Kantona 10 ne poznaje, odnosno takav isključivo politički dogovor zabranjuje.

Zavod postaje paralelna institucija sa nadležnim sadašnjim ministarstvima obrazovanja, a već smo dali pojašnjenje kako su nezakonito prenesena javna ovlaštenja jednoj ustanovi sa ministarstava kao organa uprave.

U vrijeme kada se smanjuje broj učenika u našim školama osnivanje Zavoda, osim financijskog tereta, ne može se opravdati onim argumentima koje Vlada navodi  u saopćenju nego je ovo političko udruživanja kantona sa većinskim jednim narodom na štetu prava ostalih konstitutivnih naroda.

Podsjećamo na Presude broj U-63/14 od 21.04.2015. godine kao i Presuda broj U-29/16 od 03.02.2017. godine i jasan stav Vijeća za zaštitu nacionalnog interesa Ustavnog suda Federacije BIH da je obrazovanje osjetljiva ustavnopravna materija i da svi propisi moraju omogućiti na jasan i precizan način ostvarivanje prava svih konstitutivnih naroda.

Navodi se u priopćenju SDA BiH Kantona 10.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok