Županijski odbor HDZ-a BiH Hercegbosanske županije zbog istinitog informiranja javnosti želi činjenicama objasniti što sve nije u politikanskom  „saopćenju za javnost“ županijskog odbora SDA Hercegbosanske županije od 10. listopada 2017. godine rečeno, a koje se odnosilo na davanje suglasnosti Vlade Hercegbosanske županije na potpisivanje Sporazuma o osnivanju Zavoda za odgoj i obrazovanje između Hercegbosanske i Zapadnohercegovačke županije.

Odluka donesena 2014. godine na Skupštini Hercegbosanske županije broj: 13/14 kojom se zadužuje ministar znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije da s predstavnicima ostalih zainteresiranih županija i općina u BiH vodi daljnje pregovore u cilju realizacije Odluke o osnivaju Zavoda za odgoj i obrazovanje, potpisuje akte u svezi utvrđivanja postotka suosnivačkih prava i obveza te druge potrebne dokumente vezane za spomenuti Zavod u skladu sa Zakonom, a o svemu izvijesti Skupštinu je na toj sjednici Skupštine Hercegbosanske županije donesena bez osporavanja od strane zastupnika SDA u Skupštini.

O prijedlogu Sporazuma se raspravljalo i na kolegiju Vlade prije donošenja Odluke na sjednici Vlade od 5. listopada 2017. godine i predstavnik SDA u Vladi nije imao primjedbi na predloženi Sporazum.

Koliko se politizira u saopćenju ŽO SDA može se utvrditi da SDA iz dokumenta izvlači samo dijelove koji njima odgovaraju. Već smo naveli da je Skupština ovlastila ministra da vodi daljnje pregovore u cilju osnivanja Zavoda i ovlašćuje ga za potpisivanje akata. Od svih ponuđenih strana samo je županija Zapadnohercegovačka bila voljna za osnivanje zajedničke institucije.

Člankom 11. Poglavlja I. Ustava Hercegbosanske županije propisano je: „Županija može zajedno sa drugim županijama s Hrvatskim većinskim pučanstvom osnovati vijeće županije u cilju uskladbe politike i djelatnosti u pitanjima od zajedničkog interesa za te županije. Radi efikasnijeg obavljanja poslova iz djelokruga Županije, Županija može osnovati zajedno s drugim županijama zajedničko tijelo sukladno posebnom sporazumu“.

Predstavnici SDA su morali znati da se prilikom organiziranja stručnih ispita imenuju mentori koji prate rad djelatnika, a između ostaloga, to je samo dio poslova koji obavljaju mentori i savjetnici, što svakako nije prebacivanje nadležnosti koju kolege često zagovaraju kad je odnos između Županije i Federacije, naravno uvijek u pravilu u korist Federacije.

Svjesni smo također činjenice da se i na ovom primjeru SDA bori i za razvlašćivanje ministarstava obrazovanja u korist neustavnog Federalnog ministarstva. Međutim SDA-u ni u ovom slučaju ne smeta kršenje Ustava. Jasno je odavno da SDA želi i suptilno radi na tome da se nastavni planovi i programi kroje u centrali SDA, a sve potpomognuto tkz. bošnjačkom opozicijom.

Podsjećamo kolege iz SDA, kojima očito nije stalo do kvalitetnog obrazovanja, nego do politikanstva da u Bosni i Hercegovini žive tri konstitutivna naroda s istim pravima a ne samo jedan narod koji diktira pravila drugima. To ni u kakvoj formi neće proći. U istom saopćenju SDA ne navodi da je Ministarstvo znanosti, prosvjete, kulture i športa Hercegbosanske županije ponudilo prijedlog Sporazuma o osnivanju Zavoda za odgoj i obrazovanje i ostalim općinama i županijama među kojima i Srednjobosanskoj i Unsko-sanskoj županiji što sve skupa negira da je Zavod zasnovan isključivo na etničkom principu i političkom dogovoru. Dakle to nije bila ni namjera, a ni cilj.

SDA zbog korektnosti i političke odgovornosti trebala je provjeriti zašto takav prijedlog ove dvije županije nisu prihvatile. Napominjemo da su se Hrvati kroz povijest uspješno borili i odupirali svakoj vrsti unitarizma i vrijeme je da SDA napokon shvati i prizna principe demokracije. 

Jedan od temeljnih ciljeva formiranja međužupanijskog Zavoda je smanjenje troškova, što očito SDA-u predstavlja problem, budući se štite interesi županije.

Zavod za odgoj i obrazovanje ustanova je čije će osnivaje i kvalitetan rad značiti stručnu potporu odgojno-obrazovnim institucija od vrtića do srednjih škola. Nejasno je kako netko, osim zbog neznanja, može Zavod za obrazovaje nazvati paralelnom institucijom s nadležnim ministarstvom. Ako je Strategija SDA onemogućiti Hercegbosansku županiju da obrazovanje podigne  na višu razinu onda razumijemo navode SDA kao „dobronamjernu“ političku stranku.

Kako se SDA Hercegbosanske županije voli pozivati na ustavnost i zakonitost postavljamo pitanje zašto SDA ne poštuje presude sudova, a među njima i presudu Ustavnog suda BiH o neustavnosti sadašnjeg Izbornog Zakona u BiH koja je donesena na temelju apelacije gospodina Bože Ljubića. Pitamo gospodu iz SDA jesu li to dvostruka mjerila i neizmjerno licemjerstvo. Također kako SDA u svom imenu ima „demokratska“ zašto sa svojim satelitima stalno onemogućava uvođenja tv kanala na Hrvatskom jeziku. To su samo dva pitanja, a o mnoštvu drugih drugom zgodom.

Priopćeno je iz HDZ-a BiH HB županije.

Pratite Livno Online na Facebooku, Twitteru, Instagramu ili Youtube-u

Komentari se objavljuju u realnom vremenu i Livno Online ne može se smatrati odgovornim za izreceno. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani, a njihovi autori prijavljeni nadležnim službama.Ukoliko ne posjedujete email adresu u polje za email adresu upišite abc@abc.com
comments powered by Disqus

Najnovije županija