Danas je u zgradi Vlade Hercegbosanske županije u Livnu održan sastanak predsjednika Vlade Hercegbosanske županije, Ivana Jozića, ministra financija u Vladi, Stipana Šarca, ministrice rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih u Vladi Hercegbosanske županije,Vasilije Broćete, direktora Županijske bolnice „dr. fra Mihovil Sučić“, dr. Ivana Cikojevića, ravnatelja Doma zdravlja u Tomislavgradu, dr. Ivana Bagarića, predstavnika Doma zdravlja Livno, ravnateljice Doma zdravlja u Drvaru dr. Vanje Balaban, načelnika općine Tomislavgrad, Ivana Vukadina s generalnim direktorom JP „ Elektroprivrede HZ HB“d.d. Mostar, Marinkom Giljom i izvršnim direktorom za opskrbljivanje električnom energijom, Ivanom Pavkovićem o načinu rješavanja duga zdravstvenih institucija na području Hercegbosanske županije za potrošenu električnu energiju koji iznosi oko 2 milijuna KM.

Tijekom sastanka predstavnici zdravstvenih institucija čiji je osnivač Hercegbosanska županija  govorili su o složenosti poslovanja ustanova kojima su na čelu s naglaskom da sami ne mogu riješiti taj problem.

Jedan dio zdravstvenih ustanova, uz ostalo, opterećen je sudskim presudama za plaćanje doprinosa i neplaćenog medicinskog materijala dobavljačima neophodnog za svakodnevno funkcioniranje tih ustanova.

Ministar Šarac upoznao je nazočne na sastanku da Vlada Hercegbosanske županije redovito svake godine kroz potpore u iznosu od oko 1 milijun KM financijski pomaže zdravstvene ustanove u Hercegbosanskoj županiji.

Predsjednik Vlade, Ivan Jozić u govoru je rekao, uz ostalo, kako od ravnatelja zdravstvenih ustanova očekuje prijedlog rješenja i da sada Vlada nije u stanju osigurati 2 milijuna KM za podmirenje duga zdravstvenih ustanova za potrošenu električnu energiju.

Generalni direktor JP “Elektroprivrede HZ HB“ d.d. Mostar, Marinko Gilja rekao je da zakon traži i tjera da se plati dug i da su već ovakvi sastanci održani i u drugim mjestima gdje se tražilo i našlo rješenje za rješavanje tog problema u zdravstvenim institucijama i javnim komunalnim poduzećima. Upoznao je nazočne s činjenicom da će odmah od početka sljedeće godine biti upućivani računi sa zateznim kamatama za potrošenu električnu energiju što znači da i zdravstvene ustanove trebaju izmirivati račune u tekućem poslovanju.

Zaključeno je i dogovoreno da se u sljedećih deset dana održi sastanak čelnih ljudi zdravstvenih ustanova s područja Hercegbosanske županije koje imaju neizmireni dug prema Elektroprivredi HZ HB s predsjednikom Vlade, Ivanom Jozićem i resornim ministrima, Stipanom Šarcem i Vasilijom Broćetom da se utvrdi način kako izmiriti nastala dugovanja za potrošenu električnu energiju koja bi se trebala platiti u sljedeće dvije godine. Potom će se održati, kako je dogovoreno, sastanak s predstavnicima JP „Elektroprivreda HZ HB“ d.d. Mostar kada bi se trebao potpisati Sporazum o izmirenju tih financijskih obveza prema Elektroprivrede HZ HB.

Priopćeno je iz Vlade HB županije.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok