Oko 95 posto liječnika u Hercegbosanskoj županiji (HBŽ) odazvalo se štrajku koji je započeo danas i koji će trajati do ispunjenja zahtjeva - kazao je u izjavi za Fenu predsjednik Sindikata liječnika HBŽ-a Ivica Jozić.

Sindikat liječnika zahtjeva poboljšanje uvjeta rada, materijalni, socijalni i profesionalni položaj liječnika, a i cijelog zdravstvenog sustava u toj županiji.

Iz Sindikata ističu kako stanje u zdravstvu Hercegbosanske županije nažalost nije dobro što rezultira odlaskom liječnika u inozemstvo, povećanim brojem radnih sati i dežurstva što u konačnici slabi ionako oslabljenog sustava zdravstvene zaštite.

- Liječnici za vrijeme štrajka bit će na svojim radnim mjestima, a svi pacijenti za koje se procijeni da imaju zdravstveni problemi hitne prirode, bit će zbrinuti bez odlaganja - kazao je Jozić, dodavši da sa nekim ravnateljima domova zdravlja imaju sporazum o poslovima na koje će liječnici biti angažirani tijekom štrajka.

>>> Štrajk liječnika u HBŽ je nelegalan! Tvrdi resorno ministarstvo

Jozić je također komentirao današnju odluku županijskog Ministarstva rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih, prema kojoj je štrajk liječnika Hercegbosanske županije nelegalan, "jer nije organiziran niti se provodi sukladno pozitivnim propisima". Jozić je kazao kako samo sud može donijeti takvu odluku.

>>> Koalicija za bolju zaštitu radničkih prava daje punu podršku Sindikatu liječnika HBŽ

Ističe da su više od pola godine nastojali s resornim ministarstvom otvoriti dijalog oko potpisivanja strukovno kolektivnog ugovora za liječnike, ali kako kaže, njihov odgovor najčešće  je bio ignoriranje njihovih zahtjeva.

- Dok smo tražili partnerstvo u pregovorima, oni su tu našu nakanu izbjegavali, ali su istovremeno pregovarali s druga dva sindikata u zdravstvu - istaknuo je Jozić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok