Žurnal otkriva nove beneficije koje su djeca ministra Mihaljevića dobila na prevaru. Pored stipendija za socijalno ugrožene, na isti način sebi su obezbijedili i mjesta u studentskom domu.

U aferi „Stipendije“ Žurnal je otkrio prevaru, kojom se sada bavi i MUP Republike Hrvatske. Otkriveno je pravo lice HDZ BiH. Uprkos svim dokazima o prevari koje je predočilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske, HDZ BiH smatra da ministar unutrašnjih poslova Kantona 10 Darinko Mihaljević treba ostati na ovoj funkciji. Piše Žurnal.info.

Upravo je to i razlog nesazivanja sjednice kantonalne skupštine, na kojoj bi se trebalo raspravljati o smjeni Mihaljevića, saznaje Žurnal. Namjera je da cijela afera vremenom bude zaboravljena.

Na ovaj način HDZ BiH poručuje da manipulacija, prevare, davanje lažnih iskaza, nisu krivična djela nego poželjna matrica ponašanja. Kako se livanjski HDZ ne usuđuje kritikovati nadležno ministarstvo u Hrvatskoj, koje je i utvrdilo prevaru, sve su okarakterisali medijskim linčom!?

AFERA IMA NASTAVAK

U međuvremenu, Žurnal otkriva nove beneficije koje su djeca ministra Mihaljevića dobila na osnovu iste prevare.

Ne prijavivši primanja roditelja u BiH, Ivica i Nikolina Mihaljević, pored stipendija koje inače dobijaju socijalno ugrožena djeca dobili su i krevete u studentskom domu Kampus u Splitu!

„Ministarstvo znanosti i obrazovanja zaprimilo je od nadležnog studenskog centra obavijest da su studenti za koje postavljate upit bili sudionici natječaja. Po zaprimanju navedene obavijesti Ministarstvo je cjelokupnu dokumentaciju proslijedilo nadležnom tijelu na postupanje, odgovor je ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske na upit Žurnala.

Prema konkursu za raspodjelu mjesta u studentskim domovima, te učeničkim domovima za akademsku 2017/2018. godinu, za redovite studente sveučilišnih i stručnih studija Sveučilišta u Splitu jedan od uslova za smještaj u studentski dom uz ECTS bodove koje tokom studiranja studenti skupljaju polagajući ispite je i da "ukupni prihod obitelji ostvaren u 2016. godini po članu obitelji mjesečno ne prelazi 65% proračunske osnovice (2.161,90 kn)".

Isto je propisano i pravilnikom o uvjetima i načinu ostvarivanja prava redovitih studenata na subvencionirano stanovanje.

S obzirom na već poznatu činjenicu da ministar Darinko Mihaljević ima mjesečnu platu od 2.950 maraka i razne naknade za rad u komisijama, a supruga u Upravi za indirektno oporezivanje zaradi 1.500 maraka, jasno je da je kućni budžet Mihaljevića mnogo veći od uslova socijalne ugroženosti. Očekuje se nova reakcija nadležnog ministarstva iz Hrvatske.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok