Svi građani Federacije koji su srpske nacionalnosti moraju se ujediniti – poruka je koja stiže iz Drvara uz najavu da će do kraja godine biti osnovano krovno udruženje Srba FBiH.

Svako za sebe

Odluka je donesena na nedavnom sastanku u Drvaru, a cilj udruženja bit će „borba za bolji položaj i jednakopravnost Srba sa Bošnjacima i Hrvatima u Federaciji“. Ideja je potekla od Udruženja protjeranih građana Drvara „Održiv povratak“ na čijem je čelu Mile Marčeta iz SNSD-a, izaslanik u Domu naroda Parlamenta Federacije. Navodi Dnevni list.

U Drvaru kažu da će osnivanjem krovnog udruženja biti riješen problem nejedinstva Srba u Federaciji „koji su sada rasuti po raznim političkim strankama i vode osobnu borbu sa federalnim institucijama“.

Prema onome što je Marčeta saopćio, o svemu su već obaviještene institucije Republike Srpske, dale su podršku i  pružit će svu potrebnu pomoć u osnivanju udruženja, a rad na izradi dokumentacije i uobličavanja cijelog projekta u skladu sa zakonskim propisima privodi se kraju.

- Ideja je prihvaćena i od strane političkih predstavnika Srba u Federaciji i organizacija koje predstavljaju Srbe. Ne radi se samo o uključivanju u udruženje povratnika srpske nacionalnosti, nego svih Srba, i onih koji su rat proveli i ostali da žive na teritoriji Federacije – priopćio je Marčeta.

Prema računicama udruženja „održiv povratak“, sada u Federaciji živi 56.000, a prije rata na teritoriji tog entiteta živjelo je oko 600.000 Srba.

Prvi zahtjev

Na sastanku u Drvaru zaključeno je kako Srbima treba jedna adresa i zajednički glas: „Od rata živimo na margini, za Srbe u Federaciji nema ni posla ni normalnog života. Općine u kojima su u većini , poput Drvara, Grahova, Glamoča, Petrovca, federalne vlasti zaobilaze, zapravo ih ne primjećuju. Mi smo postali građani desetog reda“.

Planirano je da osnovni zadatak federalnog udruženja bude redovna koordinacija aktivnosti sa predstavnicima Srba u svih deset županija i u federalnim institucijama vlasti.

Već se najavljuje i upućivanje prvog zahtjeva državnoj i federalnoj zakonodavnoj vlasti – hitna izmjena ustavnih i zakonskih odredbi koje u sadašnjem sadržaju ugrožavaju građanska i no kolektivna prava pojedinaca „a to se prije svih odnosi na Srbe u Federaciji“.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok