Jozo Ćosić

Na sutrašnjoj sjednici Skupštine HBŽ jedna od točaka dnevnoga reda je: Akcijski plan Skupštine i Stručne službe Skupštine Hercegbosanske županije za provedbu strategije za borbu protiv korupcije Hercegbosanske županije 2016. – 2019.

Pripremajući se za sjednicu i iščitavajući materijale došao sam do sasvim logičnoga zaključka, a to je da se za istu uopće ne vrijedi pripremati budući da se s većinom koja tamo sjedi ne vrijedi argumentirano raspravljati. Većini koja tamo „zastupa građane“ ne vrijedi govoriti o borbi protiv korupcije, jer je ta ista većina prije samo nekoliko dana na toj istoj Skupštini odbila raspravljati o Darinku Mihaljeviću (Kada spominjem Mihaljevića svima je jasno o čemu govorim, jer nas je isti osramotio ne samo u županiji nego i u cijeloj regiji, budući da je bio regionalna senzacija).

Ipak, osjećam potrebu da ljudima koji žive na ovim prostorim prenesem dijelove tog dokumenta, tj. Strategije za borbu protiv korupcije. Izdvajam sljedeće dijelove:

1. Donijeti etički kodeks u javnim institucijama u HBŽ gdje god to nije učinjeno i osigurati njihovu provedbu. Etika, moral, Skupština HBŽ koja ne želi niti raspravljati o Darinku!?

2. Na temelju analize sačiniti prijedloge za izmjene i dopune zakona o slobodi pristupa informacijama u pravcu eliminacije odredaba koje otežavaju slobodan pristup informacijama. Niti Vlada, niti Skupština HBŽ, nikada nisu odgovorili na moja zastupnička pitanja. Kako onda možemo očekivati da će informacije davati građanima koji žele biti informirani!?

3. Izvršiti analizu primjene zakona o javnim nabavama. Nije nabava, ali je prodaja, Predsjednik Skupštine HBŽ prodaje skupštinski automobil preko PIK-a. Hoće li Predsjednik, sutra, kada usvoje zakon, analizirati svoje postupke?

4. Analizirati uzroke, pojavne oblike i štetne posljedice korupcije po građane, te u suradnji sa vladinim i nevladinim institucijama osmisliti javne kampanje na tu temu. Predlažem da ne plaćaju stručnjake za kampanje, u Skupštini sjede Mirko i Božo Pavić; kada je u pitanju politička korupcija vjerujem da puno toga znaju iz prakse.

5. Poticati i unaprijediti razvoj objektivnog istraživačkog novinarstva... Bivši urednik Radio Livna upravo je savjetnik ministru MUP-a, Darinku Mihaljeviću. Vjerovatno se tako potiče istraživačko novinarstvo.

6. Dosljedna primjena poštivanja zakonskih normi i novinarske etike... Opet Darinko, na stranačkoj konferenciji za medije na pitanje novinara s javnog radija stavlja naočale i sav iznenađen čita odgovor na postavljeno pitanje.

7 Izvršiti izmjene i dopune propisa za uvođenje, primjenu i unapređivanje transparentnih i mjerljivih kriterija za zapošljavanje, ocjenjivanje rada... Dok god prilikom zapošljavanja postoji intervju i pitanja poput: Koliko ima općina u Hercegbosanskoj županiji; niti od ovoga nema koristi, sve i da postoji dobra namjera, a uvjeren sam da je nema.

Ovim redom mogao bih nabrajati još 10 dana, ovo su samo neki od primjera koliko zakoni koji se donose i praksa nemaju veze jedno s drugim. A isti ljudi donose zakone i na sve moguće načine nastoje da se zakoni ne provedu.

Na posljednjoj stranici ovoga Plana stoji: Za realizaciju ove Odluke zadužuje se Tim za sprječavanje korupcije HBŽ...  Pogodite tko je u tom dičnom Timu!?

Na samom kraju pitam se jeli uopće vrijedi raspravljati o borbi protiv korupcije s ljudima koji nisu htjeli na dnevni red uvrstiti točku dnevnoga reda o smjeni ministra Mihaljevića. Samo 7 od 25 zastupnika u Skupštini bilo je za to da se ova točka uvrsti na dnevni red sjednice Skupštine koja se održala prije nekoliko dana. A sutra će, jer su redom moralni ljudi, podržati ovu strategiju o borbi protiv korupcije; kakve li ironije!

Ova strategija je vrhunac licemjerja stoga zaključujem da u tome ne treba niti sudjelovati, ali sam osjećao potrebu da s vama podjelim ono što se dešava u našoj županiji.

Nadam se kako ste kritički razmotrili napisano te se svima vama unaprijed zahvaljujem.

S poštovanjem, Zastupnik u Skupštini HBŽ (HDZ1990), Jozo Ćosić

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok