Dvadeset i dvije godine nakon pogibije u Bosni i Hercegovini, identificiran je jedan od petorice nestalih pripadnika Četvrte gardijske brigade. Riječ je o Silviju Kreši, koji je 1992. godine nestao u borbama za Jajce. Ta je vijest donijela olakšanje za njegovu rodbinu, prijatelje i suborce u rodnom Livnu, ali i otvorila stare rane.

– Živio je samo 22 godine, taman koliko je proteklo od njegova nestanka i pogibije kod Jajca – rekao nam je Željko Krišto, čelnik Koordinacije udruga iz Domovinskog rata u Livnu. – Hvala Bogu da je napokon pronađeno njegovo tijelo i da može biti pokopan na dostojanstven način. A o pokojnom Silviju najbolje vam može kazati njegov suborac Ante Knez Baraba koji živi u Zadru. A nama ostaje sutra otići na pokop u Split i položiti vijence.

Ante Knez Baraba, rođen u Livnu 1967. godine, krenuo je sa Silvijem na dubrovačko ratište u listopadu 1991. godine.

– Čim je počela agresija na Hrvatsku, nas nekoliko Livnjaka smo se spremali za odlazak na bojište – kazuje Ante. – Dragog prijatelja i suborca Silvija poznavao sam još prije rata kao finog dečka, a onda smo skupa krenuli u Dubrovnik. U početku smo se borili kao pripadnici HOS-ove postrojbe, a poslije u satniji "Vukovi". U Dubrovniku smo zatekli još dva Livnjaka i još nekoliko momaka iz Tomislavgrada, Kupresa, Rame, Jajca…

U listopadu 1992. godine trebala je žurna pomoć našim braniteljima u Jajcu. Silvije je imao kompletnu ratnu opremu i odlučio odmah krenuti s nekoliko branitelja iz Jajca koji su bili u obrani Livna. Ja sam se vratio u Dubrovnik po opremu i još nekoliko momaka koji su podrijetlom iz ovih krajeva. Dolaskom u Dubrovnik trebali smo odraditi još jednu oslobađajuću akciju s našim zapovjednikom Ivom Beljom iz Rame. Tada smo izgubili nekoliko branitelja, pa i moga i Silvijeva zapovjednika Belju.

Nakon Beljine sahrane u Rami, namjeravao sam ići u Jajce. I tada doznam da je Silvije nestao u jednoj akciji kod Jajca. Poslije su mi očevici kazali kako je Silvije kao pravi junak krenuo u akciju, ali je bio ranjen, pa zarobljen s još nekoliko branitelja. Od tada mu se izgubio trag. Ali se zna da nije bio ubijen u borbi, nego su ga kasnije zlotvori ubili, ranjenog. Pa su dvadeset i dvije godine krili njegove posmrtne ostatke.

Iskreno rečeno, ne znam gdje su pronađeni, ali sam od Udruge veterana Četvrtke gardijske brigade u Splitu dobio informaciju da su posmrtni ostaci identificirani na Zavodu za sudsku medicinu u Zagrebu 2. travnja.

Inače je Silke, tako smo ga zvali, bio junačina. Uvijek veseo, nasmijan, discipliniran i neustrašiv. Uz to je sam nabavio svu ratnu opremu, pa bi znao kazati kako se on bori za Hrvatsku o svom trošku – kazuje nam Ante Knez Baraba.

Vukasović: Dragovoljac od prvih dana

Silvije Kreše je na početku Domovinskog rata s područja BiH, iz grada Livna, došao u Split, prijavio se kao dragovoljac. Bio je odličan vojnik, borio se na južnom bojištu. Sjećam se da je u to vrijeme, kad je nestao, službeno bio na odmoru. Koliko sam poslije saznao, otišao je u BiH, a nestao na području Jajca – kaže nam pukovnik Marko Vukasović, Krešin suborac te zapovjednik Prve pješačke bojne u Četvrtoj gardijskoj brigadi.

Zadro: Suborci, odajmo Silviju počast

Božo Zadro, predsjednik Udruge veterana Četvrte gardijske brigade, ističe da još ne znaju gdje je pronađeno tijelo nesretnog mladića. – Bit će pokopan uz sve vojne počasti. Pozivamo sve naše suborce, branitelje i građane da ovog mladića, za kojeg se nije znalo dvadeset i dvije godine, dostojanstveno ispratimo, jer je bio hrvatski branitelj i pripadnik Četvrte gardijske brigade – kaže Zadro. S.J.T.

Petar Miloš/Slobodna Dalmacija

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok