Vodstvo Zagrebačkog kluba livanjskih studenata prisustvovalo je Danu otvorenih vrata za Hrvate iz BiH na kojemu je, 2. prosinca, sudjelovalo 240 predstavnika raznih udruga, studenata, kulturno-umjetničkih društava.

Na početku svečanosti, predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović poručila je sljedeće: „Trebamo iskazati naše nacionalno zajedništvo i odlučnost u promicanju legitimnih prava Hrvata u BiH i iskazati spremnost u razvoju što boljih odnosa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Nažalost, na ovaj naš susret pala je sjena tragičnih događanja u Haškoj sudnici prije tri dana u kojoj smo u punoj mjeri vidjeli kolika su krhka očekivanja od ljudske pravde, preživjevši moralnu dramu šestorice naših sunarodnjaka i životnu dramu generala Slobodana Praljka. Kao hrvatska predsjednica želim još jednom posve glasno reći, povijesna je istina da je hrvatski narod u BiH bio prva žrtva velikosrpske agresije u susjednoj državi i prvi joj se odupro. Povijesna je istina da je RH tijekom rata u BiH zbrinula stotine tisuća bošnjačkih i hrvatskih prognanika i izbjeglica te omogućila humanitarnu pomoć i naoružavanje svih obrambenih snaga pruživši sukladno međunarodnom pravu i svu drugu pomoć radi obrane teritorijalnog integriteta i opstojnosti BiH“. Navodi se u priopćenju ZKLS-a.

Ponovila je kako Hrvatska nije sudjelovala u udruženom zločinačkom pothvatu, nego je kroz pune četiri godine branila BiH, podsjetivši i da je hrvatski narod pristao na stvaranje Federacije BiH kao zajedničkog entiteta s Bošnjacima, “kako bi pridonio miru i pomirenju”.

Također je upozorila kako Hrvati u BiH nisu gosti, nego njezin konstitutivni narod koji ne želi ništa drugo nego mir i ravnopravnost s Bošnjacima i Srbima te da oni nisu bili i neće biti nacionalna manjina, niti su ičim zaslužili da ih itko takvima smatra.

Cijelu svečanost upotpunio je nastup kulturno-umjetničkog društva, osobito su zanimljivi bili oni najmlađi.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok