Nakon afere „Duplih paušala“ koje su pojedini delegati federalnog Doma naroda nezakonito uzimali, na sceni je nova afera u ovoj instituciji.

Kako se novac građana u Federaciji najbolje izvlači znaju oni delegati na koji na račun građana troše desetine tisuća maraka na opravdane i neopravdane putne troškove , dolaske na sjednice, komisije i odbore. Dovoljno je reći da je jedan delegat u posljednje tri godine na ime putnih troškova i prisustva sjednicama koštao građane preko 26.000 KM.

Piše: Hayat.ba

Na početku svog mandata u federalnom Domu naroda delegati nisu štedjeli novac građana. U 2015. godini na službena putovanja isplaćeno je gotovo 30.000 maraka u gotovini iz blagajne Doma naroda. Dokumenti tajništva Doma naroda pokazuju da je dopredsjedavajući ovog Doma, Jasenko Tufekčić, na putovanja potrošio preko 14.000 KM. U znatno manjem iznosu putovali su predsjedavajuća Lidija Bradara i delegat Rasim Dostović. Za dolazak na sjednice, radna tijela, odbore i sastanke potrošeno je manje od 3.000 KM, a pogodnosti su od profesionalaca malo više koristili Lejla Didik Sarajlić i Emir Frašto. Novac se isplaćivao putem jedinstvenog računa trezora. Neprofesionalcima iz blagajne.

U narednoj 2016. godini delegati su nastavili trošiti proračunski novac. No sistem isplate postao je drugačiji. Iz blagajne se za službena putovanja isplatilo preko 4.000 KM, a Jasenko Tufekčić opet je najviše trošio. Iza njega je opet predsjedavajuća Lidija Bradara. No novac se ove godine izvlačio putem jedinstvenog računa trezora. Skoro 15.000 maraka isplaćeno je za dolazak na sjednice i ostale aktivnosti, a Jasenko Tufekčić opet je izvukao najviše novca građana, preko 11.000 KM. Mnogo manje po ovom osnovu naplatili su Rasim Dostović, Osman Čatić i Sanel Mušović.

Drastično smanjenje crpljenja proračunskog novca bilježi se u 2017. godini. Iz blagajne Doma naroda isplaćeno je blizu 1400 KM. Skoro isto toliko na službena putovanja potrošila je predsjedavajuća Lidija Bradara. Za dolaske na sjednice, sastanke i odbore s jedinstvenog računa trezora transferirano je svega blizu 2.300 KM.

Kako Hayat TV saznaje, iz izvora bliskih Domu naroda, od srpnja ove godine u ovoj instituciji nalazi se financijska policija. Zbog toga se, navodno, desio drastičan pad transakcija u ovoj godini, a Jasenku Tufekčiću onemogućena svaka vrsta transakcije po ovom osnovu.

Na osnovu zbira isplaćenog novca iz blagajne i putem jedinstvenog računa trezora, Jasenko Tufekčić iz SDA, potpredsjedavajući Doma naroda za 3 godine potrošio je preko 26.000 KM. Na posljednjoj sjednici Doma naroda tražili smo od Tufekčića objašnjenje za ovako drastično trošenje javnog novca. Odgovor nismo dobili, ali jesmo njegovu oštru reakciju. Dok mu se novinari ne izvinu što su istraživali njegove putne troškove, neće govoriti.

No progovorili su šefovi Klubova delegata u Domu naroda, ali s oprezom. Dok jedni... smatraju da je ovo samo dio nezakonitosti koje se dešavaju u ovom domu, drugi za ovu temu nisu zainteresirani ili pokušavaju dati pristojno objašnjenje kako bi opravdali nerealno trošenje proračunskog novca. Šef kluba Srba u Domu naroda PFBIH Peđa Kojović na ovakve nezakonitosti je upozoravao i ranije.

– Toliko je stvari te vrste u Domu naroda ima da ja zaista nemam strpljenja da sada idem kroz njih sve. Odvojeni život, stanovi u kojima se ne živi, putni troškovi na svaki dolazak na posao. To bi bilo kao da vi idete na posao i svom šefu donesete putni nalog što ste došli od kuće na posao.

Šef kluba Ostalih, SDP-ov Aner Žuljević smatra da s moralne strane nema objašnjenja za bilo kakvo izvlačenje novca građana na ovaj način.

– Za mene je neprihvatljivo da bilo ko pokušava da zloupotrijebi svoju poziciju delegata i na kraju ostvaruje bilo kakav ekstra prihod od onoga što mu pripada kroz zakon o plaćama.- kaže Žuljević.

Tomislav Martinović šef kluba Hrvata u federalnom Domu naroda kaže da ne koristi ništa mimo zakona. Mjesečno iz proračuna uzima onoliko koliko košta vozna karta tvrdi.

– Nisam upoznat o tome koliko tko uzima putnih troškova. Ja ih osobno ne uzimam niti imam. Imam ono što je zakonom propisano, to je vozna karta četiri puta mjesečno koja je skromnog iznosa stotinjak maraka. – tvrdi Martinović.

Šef Kluba Bošnjaka Osman Čatić pokušao je dati objašnjenje zašto neki delegati uzimaju više novca od nekih drugih. Tvrdi da tu nastaje razlika u razdaljini mjesta boravka i posla (op.a Dom naroda FBiH). No Čatić nije objasnio objasnio odgovornost i radne obaveze dolaska na posao.

– Zavisi sve od osoba koliko je udaljeno mjesto boravka do parlamenta i nazad i koliko puta dolazi . Tu je jasna odredba koliko ide kilometraža pa puta 0,15 KM kad je u pitanju taj detalj. – objašnjava Čatić.

Pogleda li se bliže u dokumente Tajništva Doma naroda, dopredsjedavajući ovog doma Jasenko Tufekčić je za dvije godine rada iz proračuna izvukao preko 26.000 KM, jer u 2017.godini prema dostupnim dokumentima nije nigdje putovao. Po tome proizilazi da nije bio ni nazočan na sjednicama, a jeste. Na kraju se postavlja pitanje, ako je bez isplate putnih troškova mogao obavljati svoj posao korektno u 2017.godini, gdje je završilo 26.000 KM isplaćenog građanskog novca u 2015. i 2016.godini?

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok