Skupština Hercegbosanske županije (HBŽ), na izvnarednoj sjednici koja je u petak održana u Tomislavgradu, usvojila je Proračun Hercegbosanske županije za 2018. godinu u iznosu od 81 milijun KM.

Za ovaj prijedlog Proračuna u navedenom iznosu 20 zastupnika je glasovalo  ZA dok su dva zastupnika bila suzdržana.

U obrazloženju Proračuna HBŽ , ministar financija Stipan Šarac je je istaknuo da su planirani porezni prihodi u iznosu od 63,6 milijuna KM  i veći su za 9,36 % od planiranih u Proračunu za 2017. godinu ili u apsolutnom iznosu to je 5,4 milijuna KM.

Ukupni primitci su planirani u iznosu od 5,5 milijuna KM  s tim da iznos od 1,5 milijuna KM ide na završetak ceste Lipa Blidinje dok iznos od 4 milijuna će biti korišten za pokriće tekuće likvidnosti i pokriće akumuliranog deficita.

Neporeznih prihodi planirani su u iznosu od oko 8,4 milijuna KM, a najbitniji su prihodi od pružanja javnih usluga u iznosu od 4,9 milijuna KM te prihodi od poduzetničke aktivnosti i imovine od 2,7 miljuna KM.

Ukupni rashodi i izdatci, po riječima ministra, planirani su u iznosu od 81 milijun KM i na istoj su razini planiranih sredstava u Proračunu za 2017.godinu.

U obrazloženju rashoda i izdataka iz ovogodišnjeg proračuna ministar je najavio da će najviše  ići za bruto plaće i naknade troškova uposlenih gdje je predviđeno 43,9 milijuna KM što u odnosu na 2017.godinu predstavlja povećanje od 2 milijuna KM.

Za kapitalne potpore predviđen je iznos od 855 tisuća KM što u odnosu na Proračun iz 2017.godine predstavlja smanjenje za 1 milijun KM.

U tekućim potporama novina je da će se od početka 2018.godine isplaćivati dječiji doplatci za što je Vlada HBŽ izdvojila 2,5 milijuna KM dok je za porodiljni dopust izdvojeno 1,1 milijun KM.

Najveći dio potpore se odnosi na poziciju „Kapitalne potpore pojedincima – braniteljima“ u iznosu od 350 tisuća KM, neprofitnim organizacijama za sufinanciranje EU projekata od 75 tisuća dok općine također dobivaju potpore u iznosu od 400.000 KM.

Ukupni kapitalni izdatci u 2018. godini iznose 8,9 milijuna KM i veći su za 1,6 milijuna KM u odnosu na Proračun za 2017. godinu a najveća stavka unutar kapitalnih izdataka planirana je za opremanje Zavoda za hranu i veterinarstvo ,nabava policijske opreme i završetak ceste Lipa – Blidinje.

Na prijedlog Proračuna HBŽ od strane zastupnika nije bilo podnošenja amandmana dok su u nastavku rada sjednice zastupnici usvojili Prijedlog Zakona o izvršenju Proračuna Hercegbosanske županije za 2018.godinu.

Zastupnici su također usvojili Prijedlog rebalansa Plana prihoda i rashoda Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije za 2017. godinu u iznosu od 29,1 milijun KM te prijedlog Odluke o izvršenju Plana prihoda i rashoda Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije za 2017. godinu.

Usvojen je i prijedlog Plana prihoda i rashoda Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije za 2018. godinu u iznosu od 28,3 milijuna KM kao i prijedlog Odluke o izvršenju plana prihoda i rashoda Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije za 2018.

Po riječima ravnatelja Zavoda za zdravstveno osiguranje Hercegbosanske županije Ante Bakovića , najveći dio prihoda planiran je od doprinosa za obavezno zdravstveno osiguranje u iznosu od 23,8 milijuna KM te iznosi 84 % od ukupno planiranih prihoda.

Kako je istaknuo ,prihodi od doprinosa za zdravstvenu zaštitu umirovljenika planirani su u iznosu manjem od 4 % u odnosu na Plan za 2017.godinu iz razloga što je došlo do zaostale uplate od strane PIO RS koja se odnosila na 2016.godinu.

Prije utvrđivanja današnjeg dnevnog reda Ivan Milić iz Pravaško seljačkog saveza - HSP BiH-HSS Stjepana Radića a što je podupro i Josip Perić (HNL) zatraženo je da se Skupština Hercegbosanske županije očituje po pitanju zadnje presude Haškog suda nad bh hrvatima, o preminulom generalu Slobadanu Praljku te o odlukama zastupničkog parlamenta FBiH kojim se traži izbacivanje iz svih institucija naziv „hrvatski“.

Nakon te inicijative održan je sastanak kluba hrvata u Skupštini HBŽ gdje je predsjednik kluba Stipe Pelivan (HDZ BiH) prenio njihovu odluku kojom se obavezuju do prve naredne sjednice napraviti rezoluciju po navedenim stavkama pošto se , kako je to kazano , danas radi o izvanrednoj sjednici Skupštine.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok