U nedjelju, 20.aprila 2014.godine u Livnu je bilo izuzetno svečano. U povodu obilježavanja dana rođenja posljednjeg Božjeg Poslanika Muhameda s.a.v proučen je mevlud u obnovljenoj centralnoj gradskoj džamiji Ćurčinici, a pruočio ga je hor Karađozbegove medrese iz Mostara.

Svečanosti su prisustvovali i muftija mostarski Seid ef. Smajkić , Idriz ef.Mezit i profesor mostarske medrese Hasan Macić, dok njen direktor Aid ef.Tulek, premda najavljivan, nije stigao zbog drugih obaveza. U mostarskom autobusu pristigle su i livanjske medreslije od kojih su neki i prepoznatljivi članovi hora. Podne namaz je predvodio muftija Smajkić kojemu je pripala čast da na kraju mevluda prouči i dovu.

Džamija je bila prepuna, čak i njen učionični dio gdje je podne mnamaz klanjao veliki broj džematlija koji su imali na raspolaganju i video zid uz direktno snimanje mevluda kamerom. Ukupno je bilo više od 500 klanjača i sudionika mevludske svečanosti, svojevrsnog predotvorenja Ćurčinice čije se zvanično otvaranje očekuje 15. juna ove godine.

"Dvadeset godina nakon njenog rušenja Allah dž.š. nam je dao da ponovo klanjamo u našoj Ćurčinici, u kojoj ćemo, ako Bog da i ramazan i Bajram dočekati i klanjati. Današnja svečanost je, braćo i sestre, dokaz da smo mi ummet tevhida, pa makar da ništa drugo nemamo osim vjere u Allaha dž.š. i njegovog Poslanika Muhameda s.s.v. mi smo bogati. Bogati smo jer svjedočimo vjeru i šehadet i u najtežim okolnostima i iskušenjima, a Allah nas neprekidno iskušava, posebno nas i slične nama koji svjedočimo vjeru u mnogo težim okolnostima od drugih sredina gdje je više muslimana i Bošnjaka. Mi imamo posebnu važnost u čuvanju islama i zato pripazimo posebno na našu djecu koja su izložena opasnostima sa svih strana. Mi koji nosimo ahmedije ne možemo sami odraditi posao po tom pitanju. Potrebni ste i vi, posebno roditelji djece, ali i svi ostali vjernici. Čvrsti u zajednici lakše ćemo očuvati islam na ovim prostorima i približiti se Allahu dž.š. Mi smo sljedbenici našeg Poslanika Muhameda s.s.v. koji je čeznuo za svojom braćom, za nama, draga braćo i sestre je čeznuo i zato ga mi slijedimo premda ga vidjeli nismo. Ko od nas ispuni svoje obaveze u islamu imaće nagradu kao pedeset ashaba našeg Poslanika s.a.v. koji je to njima i tumačio a nama ostavio u amanet. Ja se zahvaljujem muftiji Smajkiću, ef. Idrizu i profesoru Maciću, te horu medrese koji su došli da podijele sa nama ovu radost vjere i zahvaljujem im na ukupnoj podršci koju nam pružaju nesebično", izjavio je priločno emotivno glavni livanjski imam Dževad ef. Hadžić.

"Danas ja draga braćo i sestre, svjedočim višestrukom trijumfu vas vjernika iz Livna. Obnovom i ponovnim proklanjavanjem Ćurčinice desio se trijumf graditeljstva, trijumf vjere, džemata, imama, vaš trijum i trijumf ukupnog ambijenta. Cilj je postignut da se, eto, Ćurčinica zasad hvala Allahu dž.š. neformalno otvori, a ako Bog da, uskoro i zvanično. Budite uvjereni da vas slijedi obilna nagrada za sveukupni rad oko Ćurčinice ali i drugih džamija i za ukupan vjerski rad. Trijumf je tim veći ako se zna kroz šta ste sve prolazili i kroz koja iskušenja. Onaj ko želi da uspije on uz Allahovu pomoć i uspije. Pokazali smo još jednom da nismo od onih koji klonu i odustaju kod prvih poteškoća. Zato sam počašćen što sam danas ovdje sa vama da podijelimo zajednički radost zbog Ćurčinice i da skupa svjedočimo vjeru u Allaha dž.š. kojeg molim da blagoslovi vaš trud i da vam i dalje bude podrška", rekao je, između ostalog, muftija Smajkić, koji je skupa sa glavnim livanjskim imamom Hadžićem i predsjednikom MIZ Livno hadži Hajrudinom Maksićem podijelio i nagrade pobjednicima mektebskog takmičenja: Bilalu Topaloviću, Sabini Lemo i Semiri Hodžić za osvojena prva mjesta, Hani Đonlagić i Abdulahu Hadžiću za druga, te Abdullahu Žuniću i Azri Kalender za treća mjesta. Uz knjige "365 dana sa voljenim Poslanikom" i "Ovako je govorio Resulullah" pobjednici mektebskog takmičenja su dobili i novčane nagrade, a najbolji će predstavljati MIZ Livno na takmičenju na nivou muftijstva.

Ale Kamber

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok