Nizom događaja proslavljena je 22. obljetnica obrane livanjskog kraja. Na sam dan središnje proslave 23. travnja u župnoj crkvi služena je sveta misa nakon koje je održan mimohod u znak sjećanja na sve poginule branitelje.

Na svečanoj sjednici Općinskoga vijeća, upriličenoj nakon mimohoda, bili su nazočni, između ostalih, predstavnici Udruga proisteklih iz Domovinskoga rada, te uzvanici iz političkog, vojnog, crkvenog života. Sve ih je u prigodnom govoru pozdravio općinski načelnik Luka Čelan uputivši zahvalnost svima koji su te ratne 1992. godine ideal slobode i neovisnosti postavili ispred osobnih životnih ciljeva i interesa i stavili se bezrezervno u službu obrane. Izrazio je dužno poštovanje svima koji su životom branili život i svoj povijesno-nacionalni i kulturno-religiozni identitet.

„Ono što je najvažnije u ovom trenutku jest biti realist, prihvatiti stvarnost i vrijeme u kojem živimo kao i obveze koje imamo. Ne smijemo se pomiriti i kukati nad postojećim stanjem. Jer to ne smije biti smisao našega življenja. Dužni smo, svatko prema svojim mogućnostima i sposobnostima, boriti se, dati svoj prilog da bismo ostvarili zacrtane ciljeve a to znači : biti, postojati i živjeti na ovim prostorima“, istaknuo je u svom govoru načelnik Čelan. Nazočne na sjednici pozdravio je i predsjednik Općinskog vijeća Livna Sead Hadžijahić te kazao da su Livnjaci, onda kad je to trebalo, stajali rame uz rame na bojišnici u rovovima, na straži s jednim plemenitim ciljem: zaustaviti zlo, ubijanje, uništavanje, kazao je Hadžijahić. Sjednicu su svojim izvedbama uveličali članovi Gradske limene glazbe HKUD Dinara pod ravnanjem Berislava Džaje i članovi zbora Gimnazije Livno pod vodstvom profesorice Katarine Džeko.

Nakon svečane sjednice položeni su vijenci i zapaljene svijeće na Spomeniku poginulima za slobodu hrvatskog naroda od kud su se uzvanici uputili u Rujane na Memorijalni centar gdje je služena sveta misa koju je predvodio pomoćni biskup mons. dr. fra Marko Semren. „Livanjski kraj će živjeti ako svaki stanovnik polazi od sebe i pita se: što sam učinio i što činim za druge u livanjskom kraju, što sam učinio i što činim za livanjski kraj? Na ovim vrijednostima su obranjeni ovi krajevi i na njima ih treba izgrađivati i obnavljati. Uskrsli je prisutan u bratstvu, u zajedništvu, u zajednici“, kazao je u svojoj propovijedi mons. Semren. Središnjoj proslavi 22. obljetnice obrane livanjskog kraja prethodilo je nekoliko događanja. Sjećanje na Domovinski rat započelo je 13. travnja tradicionalnim obilaskom sektora livanjske bojišnice te blagoslovom križa na Strmici. Braniteljima se u obilasku ove godine pridružio i Rodolfo Barrio Saavedra - Argentinac.

Posebnu pozornost livanjske javnosti a posebice maturanata izazvala je tribina o temi Dani obrane Livna. Tribinu je u sklopu programa proslave organizirala Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata općine Livno uz moderiranje predsjednika koordinacije Jakova Perkovića. U prepunoj dvorani prigodnim obraćanjima evocirane su uspomene na Domovinski rat a sudionici travanjskih događanja iz 1992. godine prenijeli su detalje kako priprema tako i obrane livanjskoga kraja. Među govornicima su bili Boro Maganjić, Željko Krišto, Ante Čolak, Matko Šeremet, Boško Dalić i Mirko Tomić. U svojim obraćanjima, između ostaloga, naglasili su da u livanjskoj povijesti nema časnijih dana od 13. i 23. travnja. Uvodnu riječ na tribini imao je u ratno vrijeme prvi čovjek livanjskog HDZ-a, predsjednik Kriznog stožera i zapovjednik obrane Livna Stipe Barać. Govorio je o političko-vojnoj situaciji u općini Livno 1991. i 92. godine i pripremama za obranu Livna. U sklopu proslave Dana obrane Livna u dvorani Pastoralnoga centra otvorena je izložba livanjskog umjetnika Jure Semrena pod nazivom „Slika i skulptura“, čime su započela kulturna događanja u sklopu proslave obljetnice. Uz brojne posjetitelje održan je koncert mješovitih zborova Schola Cantorum Umjetničke akademije iz Splita i Vox animae splitskog sveučilišta u crkvi svetih Petra i Pavla na Gorici. Javnosti je predstavljen i prvi broj Cleune, časopisa Franjevačkog muzeja i galerije Gorica. Riječ je o znanstveno stručnoj publikaciji u kojoj su obrađene teme iz društveno-humanističkih i prirodoslovnih znanosti (povijest, povijest umjetnosti, etnologija, arheologija i mineralogija s posebnim naglaskom na kulturu). O časopisu na predstavljanju, pored ravnatelja muzeja Josipa Gele, govorili su arheolog Mate Zekan i predsjednik Upravnog vijeća FMGG-a i jedan od autora časopisa Damir Tadić. Proslavu 22. obljetnice obrane livanjskoga kraja obilježili su i sportski događaji. Tako je održan tradicionalni ribolovni kup, međuškolsko športsko natjecanje te ulična utrka učenika osnovnih i srednjih škola.

Fotogalerija >>>

Priopćeno je iz općine Livno.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok