U Hercegbosanskoj županiji pedesetak je osoba oboljelo od gripe, odnosno ima simptome slične gripi, potvrdila je za Radio Tomislavgrad ravnateljica županijskoga Zavoda za javno zdravstvo dr. Dijana Mamić.

Inače, ovoj je ustanovi u proteklome razdoblju prijavljeno oko stotinu slučajeva respiratornih infekcija.

- Vrlo često je liječnicima teško razlučiti je li pacijent obolio od gripe ili nekog drugog oblika bakterijske ili virusne infekcije respiratornoga sustava, jer sva ova oboljenja često prate slični simptomi. Stoga se procjena vrši prema klasifikaciji simptomatologije infekcija, koja se sukladno naputcima Centra za kontrolu respiratornih infekcija pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji dijele na lakše, srednje teške i teške infekcije. Tako se pacijenti koji imaju neki od težih oblika simptoma infekcije respiratornoga sustava svrstavaju među oboljele od gripe – kazala je za RTG dr. Mamić. Prenosi Tomislavcity.

Podatci o broju oboljelih u našoj županiji odnose se na razdoblje od početka prosinca do danas i dio su izvješća koje Zavodu redovito šalju zdravstvene ustanove s područja HBŽ. Međutim, prema riječima dr. Mamić, broj oboljelih od nekog oblika respiratornih infekcija je zacijelo znatno veći, budući da svi oboljeli ne zatraže liječničku pomoć, nego bolest prebole kod kuće. Inače većoj pojavnosti ovih tipova bolesti upravo u zimsko vrijeme pogoduju nepovoljne klimatske prilike i dulji boravak u zatvorenim prostorima, kao i boravak na mjestima gdje se okuplja veći broj ljudi među kojima uvijek ima onih koji su već oboljeli, a samim tim su i prenositelji određenih bolesti.  

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok