U 2018. godinu tomislavgradska je općina ušla s  2.284 nezaposlenih što je za 156 osoba manje u odnosu na prethodnu godinu.

Među nezaposlenima je 1.199 žena. Na evidenciji je i dalje najviše KV radnika, njih 884, dok je među prijavljenima i  40 polukvalificiranih osoba. Kad su u pitanju srednjoškolci i to oni s četverogodišnjom školom, na Zavodu je evidentirano 649 osoba, a sa završenom osmogodišnjom školom ih je 482. U našoj općini na evidenciji Zavoda su i 123 osobe sa završenom VSS, dok 106 prijavljenih osoba ima VŠS. Prenosi Tomislavcity.

Među visokoobrazovanima trenutno je najviše nezaposlenih pravnika i ekonomista.  Zanimljivo je spomenuti da na Zavodu nema prijavljenih liječnika, farmaceuta, stomatologa, veterinara, tehnologa, profesora matematike i fizike, profesora engleskoga i njemačkoga jezika, kao ni diplomiranih psihologa i logopeda.

Prema podatcima koje smo dobili iz tomislavgradske ispostave Zavoda za zapošljavanje u prošloj godini je bilo 270 zahtjeva za novčanu naknadu po osnovu prestanka radnoga odnosa. Iznos te naknade je oko 345 KM, a duljina njezina korištenja, prema postojećem Zakonu, kreće se u rasponu od  3 do 24 mjeseca, ovisno o godinama radnoga staža korisnika.

S evidencije Zavoda u prošloj  je godini radi zasnivanja radnoga odnosa brisano 577 osoba. Neki su u našoj općini posao dobili preko Programa aktivnih mjera zapošljavanju, preciznije, prema do sad obrađenim podatcima,  njih 132,  a veliki broj odjavljenih je posao pronašao u zemljama zapadne Europe.

Zdravstveno osiguranje preko Zavoda trenutačno ostvaruju 1.722 osobe, a to pravo ostvarili su svi oni koji su se u ovu ustanovu prijavili u roku od tri mjeseca po završetku školovanja ili mjesec dana nakon prekida  radnoga odnosa. Također ovo pravo mogu godinu dana koristiti i studenti koji su prekinuli redoviti studij.

Do službenih informacija koliko naša općina ima zaposlenih, nismo uspjeli doći, ali pretpostavlja se da se taj broj kreće od 2.700 do 2.800 osoba koje su u radnome odnosu.

U nadležnim općinskim službama doznajemo da su do kraja 2017. zaprimljena 1.123 zahtjeva za upis u jedinstveni registar Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava, s tim da je od toga broja trenutno aktivnih oko 1.000 OPG-ova. U novu 2018. ušli smo s 679 registriranih gospodarskih subjekata, od čega 385 gospodarskih subjekata spada u samostalnu djelatnost, dok su 294 gospodarska subjekta registrirana kao poduzeća.  Iako se posljednjih godina rigoroznijim kontrolama i sankcijama nadležnih staje u kraj radu na crno, ipak ne možemo zanemariti činjenicu da na području naše općine još uvijek jedan broj ljudi radi bez prijave.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok