Podrška presuđenim ratnim zločincima potkopava načelo zakonitosti i međunarodni poredak i ni na koji način ne doprinosi ostvarenju interesa građana BiH koji zaslužuju pravdu i pomirenje od svojih političkih lidera, poručili su iz Ambasade SAD u BiH, na upit Vijesti.ba u vezi sa Deklaracijom koja je usvojena u Skupštini HBŽ-a, a kojom se negiraju presude Haškog tribunala.

"Kao što smo već mnogo puta naveli, sudske presude se moraju poštovati. Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju ustanovio je pojedinačnu odgovornost za počinjene zločine. Izjave koje impliciraju kolektivnu odgovornost su notačne i predstavljaju pokušaj da se pojedinačna odgovornost prebaci na cijele grupe ljudi", istaknuto je u dopisu Ureda za odnose s javnošću Ambasade SAD.

Iz Ambasade SAD kažu je neprihvatljivo temeljiti političke platforme na presudama koje se odnose na pojedince koji su osuđeni za ozbiljne zločine.

"Podrška presuđenim ratnim zločincima potkopava načelo zakonitosti i međunarodni poredak i ni na koji način ne doprinosi ostvarenju interesa građana BiH koji zaslužuju pravdu i pomirenje od svojih političkih lidera", navode iz Ambasade SAD.

Podsjećamo, Skupština HBŽ jučer je na prijedlog Kluba Hrvata usvojila deklaraciju koja se odnosi na hašku presudu visokim hrvatskim dužnosnicima, konstrukciju o udruženom zločinačkom poduhvatu, te o činu samoubojstva generala Slobodana Praljka. Piše Avaz.

Dokument "Deklaracija o političkoj situaciji s obzirom na presudu Haškog suda šestorici hrvatskih čelnika iz vremena domovinskog rata, izborni zakon i pokušaj brisanja naziva hrvatski iz naziva insitucija" usvojen je na isti datum (29. u mjesecu), samo dva mjeseca nakon izricanja presude u slučaju "Prlić i ostali".

Između ostalog, u Deklaraciji se navodi da hrvatski zastupnici u Skupštini HBŽ ističu da "HR HB nije osnovana s namjerom odvajanja, nego s namjerom odbrane hrvatskih područja" dok za Haški sud kažu "da je svojim odlukama pokazao da mu nije stalo do mira, pomirenja, a najmanje do istine".

O sudbini sporne Deklaracije odlučivat će Ustavni sud Federacije BiH, budući da je Klub Bošnjaka u Skupštini HBŽ pokrenuo pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok