Zdenko Andabak; Foto: Livno Online

Vijeće Odjela I za ratne zločine Apelacijskog odjela Suda Bosne i Hercegovine u kaznenom predmetu protiv optuženog Zdenka Andabaka nakon održane sjednice vijeća Apelacijskog odjela, donijelo je presudu kojom se žalba Tužiteljstva Bosne i Hercegovine odbijaja kao neosnovana, pa se presuda Suda Bosne i Hercegovine, broj: S1 1 K 017302 14 Kri od 24.03.2017. godine potvrđuje.

Prvostupanjskom presudom Suda Bosne i Hercegovine broj: S1 1 K 017302 14 Kri od 24.03.2017. godine optuženi Zdenko Andabak oslobođen je optužbe da je radnjama opisanim u izreci navedene presude počinio kazneno djelo “ratni zločin protiv civilnog stanovništva” iz člana 173. stav 1. točka c) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine (KZ BiH) u vezi s čl.29. i 180. stav 1. istog zakona.

Protiv navedene presude žalbu je izjavilo Tužiteljstvom BiH i to zbog bitne povrede odredbi kaznenog postupka (član 297. ZKP BiH) i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja (član 296. točka c) ZKP BiH), s prijedlogom da drugostupanjsko... vijeće Suda BiH žalbu uvaži, prvostupanjsku presudu preinači, te optuženog proglasi krivim i kazni po zakonu ili da presudu ukine i odredi održavanje pretresa pred vijećem Apelcijskog odjela.

Branitelj optuženog je dostavio odgovor na žalbu s prijedlogom da Apelacijsko vijeće Suda BiH odbije žalbu Tužiteljstva BiH i u cjelosti potvrdi prvostupanjsku presudu.

Na osnovu člana 304. stav 4. ZKP BiH održana je sjednica Apelacijskog vijeća dana, 10.11.2017. godine, na kojoj je tužitelj usmeno iznio žalbu, te je izjavio da u cjelosti ostaje pri istaknutim žalbenim prigovorima. Branitelj optuženog, također je usmeno iznio odgovor na žalbu Tužiteljstva, ističući da su svi žalbeni prigovori neosnovani. Optuženi se pridružio navodima branitelja, priopćeno je iz Suda.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok