Robert Bagarić, predsjednik Skupštine HBŽ

Centri civilnih inicijativa BiH objavili su početkom veljače rezultate monitoringa rada županijskih skupština za 2017.godinu u FBiH.

Prema njihovim ocjenama Skupština HB županije je najlošija skupština u cijeloj FBiH u 2017.godini.

Održala je svega devet sjednica u 2017.godini i usvojila je tek šest zakona.

Skupština HBŽ već posljednjih 12 godina nije na vrijeme usvojila program rada, ali je na vrijeme usvojen proračun za 2018.godinu. Navodi se u izvještaju CCI-a BiH.

Skupština HBŽ-a nema dokumente kojim se reguliraju ponašanje zastupnika i drugih javnih dužnosnika.

Skupština je kršila i zakon. Vijeće za zaštitu vitalnih interesa Ustavnog suda FBiH, početkom veljače 2017., donijelo je presudu da je Nacrtom Zakona o udžbenicima i nastavnim sredstvima za osnovne i srednje škole u HBŽ, povrijeđen vitalni nacionalni interes bošnjačkog i srpskog naroda.

50 posto zastupnika u Skupštini je profesionaliziralo svoj rad i za to dobivaju izdašne novčane naknade čak i kada se sjednice ne održavaju.

Podsjetimo da je Skupština krajem 2017.godine raspisala natječaj za nabavku novog automobila vrijednog 31 000 maraka, bez PDV-a. Godinu prije kupila je Škodu vrijednu oko 70 000 maraka.

Najbolji pokazatelj ne/rada Skupštine je tablica CCI-a BiH u kojoj je Skupština HB županije daleko najlošija. S tek jednom pozitivnom ocjenom i to za financijsku disciplinu.

Cijeli izvještaj možete pročitati ovdje >>>

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok