Ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Hercegbosanske županije (HBŽ) Diana Mamić u razgovoru za Fenu kazala je kako je po postotku procijepljenosti djece HBŽ među vodećim županijama u Federaciji BiH.

- Postotak prvog cijepljenja, odnosno prve doze u rodilištu je oko 95 posto, dok se kasnije taj postotak kreće od 85 do 90 posto - kazala je Mamić, dodavši da postotak procijepljenosti nakon izlaska iz porodilišta opada zbog migracije i preseljenja, tako da Zavod nema podatke o daljnjem cijepljenju te djece.

Ona je podsjetila kako se cijepljenjem u dječji organizam unose antigeni sa svrhom stvaranja protutijela koja će pružiti imunološki odgovor organizma, čime se osim individualne zaštite postiže i kolektivna imunost.

Prema programu cijepljenja, djeca u zdravstvenim ustanovama HBŽ-a cijepe se protiv raznih zaraznih bolesti poput tuberkuloze, ospica, zaušnjaka, hepatitisa b, difterije, tetanusa, hripavca, dječje paralize.

- Znanstveno nije dokazano da cjepiva mogu prouzrokovati neželjene nuspojave u razvoju djeteta, ipak u posljednje tri godine bilo je pet slučajeva na prostoru Hercegbosanske županije kada roditelji nisu željeli da im se dijete cijepi u rodilištu - kazala je Mamić.

Po njezinim riječima, roditelji su temeljem postojećeg zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, obvezni cijepiti djecu prema programu cijepljenja odobrenom od resornog ministarstva.

- Ukoliko roditelji odbiju cijepiti dijete liječnik koji je zadužen za provedbu cijepljenja, o tome obavještava Zavod za javno zdravstvo HBŽ-a, čiji djelatnik zatim izlazi na teren, te u razgovoru s roditeljima ukazuje im na prednosti cijepljenja - kazala je Mamić.

Ako i nakon toga roditelji odbijaju cijepljenje, slijedi prijava sanitarnoj inspekciji koja podnosi prekršajni nalog.

- Uvijek je bilo i bit će pojedinaca koji se ne žele cijepiti, ali dok god je procijepljenost visoka kolektivni imunitet štiti društvo od infekcije epidemijskih razmjera - pojasnila je ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo.

Osvrnula se i na epidemiju ospica u Srbiji sa smrtnom ishodima, istaknuvši da oko 93 posto oboljelih nije cijepljeno protiv ospica, nepotpuno je cijepljena ili imaju tzv. nepoznat status.

- Na prostoru naše županije djeca se cijepe protiv ospica dva puta u svojoj ranoj mladosti, pa zbog visoke procijepljenosti ne očekujem slične probleme kod nas - zaključila je Mamić.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok