Ministrica zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije Vasilija Broćeta, komentirajući nezadovoljstvo građana Odlukom o dječjem doplatku kojom pravo ostvaraju samo djeca do navršene 15. godine, kazala je kako se ne radi o diskriminiranju djece od 15-te do 18-te godine nego da u proračunu jednostavno nije bilo dovoljno sredstava i za djecu te starosne dobi.

Naime, nakon što je Skupština Hercegbosanske županije na svojoj posljednjoj sjednici usvojila Odluku o visini dječjeg doplatka koji iznosi 30 maraka mjesečno za djecu do navršene 15. godine života, građani su, uz ostalo, negodovali što se odluka ne primjenjuje i na djecu od 15. do 18. godine.

>>> Vlada HB županije kupila novo vozilo za 45 000 maraka

Ministrica je u izjavi za Fenu kazala kako se u Proračunu HBŽ-a jednostavno nije moglo planirati više sredstava za tu namjenu.

-  Da je bilo više novaca u Proračunu ta bi se granica pomjerila na 18 godina, a čak i na osobe koje su započele fakultetsko obrazovanje – istaknula je Broćeta.

>>> Usvojen Proračun HBŽ u iznosu od 81 milijun KM; Više od pola iznosa ide za plaće i naknade

Da bi se Odluka o dječjem doplatku mogla primijeniti Vlada Hercegbosanske županije, na prijedlog županijskog Ministarstva, rada, zdravstva, socijalne skrbi i prognanih Hercegbosanske županije, donijela je na posljednjoj sjednici posebnu odluku o visini iznosa doplatka za djecu koja je stupila na snagu 23. veljače 2018. godine.

Od tog trenutka općinske i županijske službe za izdavanje mjerodavnih dokumenata pretrpane su zahtjevima građana koji žele iskoristiti ovo pravo za tekući mjesec, kao i negodovanjem onih koji smatraju da pravo na dječji doplatak trebaju imati i djeca od 15. do 18. godine. 

Prema navedenoj odluci za isplatu dječjeg doplatka iz županijskog Proračuna trebalo bi se izdvojiti 2,5 milijuna maraka.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok