Livanjski Odbor za međureligijsku suradnju pri Međureligijskom vijeću BiH, 1. 3. 2018. realizirao je projekt kroz koji su posjetili četiri bogomolje u Dubrovniku, gradu aktivnog praktičnog ekumenskog i međureligijskog dijaloga.

U raznolikoj ekipi putnika prevladavali su islamski i katolički vjeroučitelji koji su bili i ciljna skupina OMS. Svojevrsni domaćin bio im je Ured za vjeroučitelje dubrovačke biskupije (katehetski ured), odnosno njegov tajnik Šime Zupčić i predstojnik don Hrvoje Katušić.

Glavni cilj putovanja bila je posjeta bogomolja i uvida u život četiriju vjerskih zajednica u Dubrovniku: pravoslavne, islamske, židovske i katoličke. U pravoslavnoj crkvi Svetog Blagovještenja dočekao ih je đakon SPC Miroslav Bošković koji ih je upoznao s poviješću crkve i vjerskim životom pravoslavaca u Dubrovniku. O umjetničkom značaju crkve govorio im je povjesničar umjetnosti Ivan Viđen. Nakon toga vjeroučitelji su posjetili prostorije Medžlisa islamske zajednice u kojoj im je domaćin bio dubrovački imam Salkan ef. Herić. Tu su islamski vjernici imali i podnevnu molitvu. U židovskoj sinagogi, ovoj drugoj u Europi po starosti aktivnoj sinagogi govorila je Andrea Tošović, članica zajednice. Uz sinagogu vjeroučitelji su posjetili i muzej. Na kraju su posjetili katoličku katedralu Uznesenja Blažene Djevice Marije, gdje im se ponovno pridružio povjesničar umjetnosti Viđen te im predstavio umjetničku i građevinsku vrijednost katedrale.

U katedrali im se na kraju ove cjelokupne posjete zajednicama i bogomoljama  obratio i generalni vikar Dubrovačke biskupije don Hrvoje Katušić koji je između ostalog govorio o  važnosti svjedočanstva međureligijskog dijaloga- čega je i ovo putovanje svakako primjer.

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok