Udruga veterinara Hercegbosanske županije (HBŽ), na redovitoj sjednici održanoj u četvrtak, iskazala je nezadovoljstvo "Pravilnikom o uvjetima za osnivanje i obavljanje veterinarske djelatnosti i načinu dodjele područja djelovanja".

U Udruzi smatraju kako Pravilnik, kojeg je prije dvije godine donio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, treba staviti izvan snage i ne primjenjivati ga zato što je protuzakonit, odnosno, kako su istaknuli, nije u skladu s temeljnim Zakonom o veterinarstvu, jer narušava integritet epizotiološke jedinice.

Inače, Pravilnikom su propisani uvjeti u pogledu prostora, kadra i veterinarsko-tehničke opreme za osnivanje veterinarske stanice, klinike, samostalne veterinarske prakse, veterinarske službe i veterinarske ustanove, kao i uvjeti za obavljanje veterinarske djelatnosti propisane Zakonom o veterinarstvu.

Kada je riječ o samom Pravilniku, iz Udruga veterinara HBŽ-a naglašavaju da je u suprotnosti i s odredbama Zakonu o radu FBiH, posebice u člancima 45, 46, 47, jer se njime ne može ispoštovati dnevni, tjedni ni godišnji odmor s dva veterinara koliko ih pravilnikom najmanje mora imati veterinarska stanica, s obzirom na organiziranu cjelodnevnu službu od 0 do 24 sata.

Također, u Pravilniku ne postoje jasni i precizni kriteriji kada se može na jednoj epizootiološkoj jedinici (prostor jedne općine) formirati nova veterinarska stanica ili ambulanta odnosno privatna praksa.

Udruga veterinara HBŽ-a smatra kako se ne poštuje ni Zakon o lokalnoj samoupravi, te smatra kako se općina treba intenzivnije uključiti kada se na njezinom području formira veterinarska služba. (Fena)

Pratite nas na društvenim mrežama Facebook, Instagram, Youtube, TikTok